Bohinjski župan kazensko ovadil podjetnika Zmaga Pačnika

Bohinjski župan Franc Kramar sumi lastnika hotelov Bellevue in Ski Zmaga Pačnika davčne utaje in nezakonitega lastninjenja. Direktor podjetja Alpinuma, ki ima v lasti hotel Bohinj, Jan Pačnik očitke zavrača in znova obljublja obnovo hotelov. Kot vzrok, da je še niso začeli, navaja krizo v gradbeništvu.

Objavljeno
25. februar 2011 09.46
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bohinjska Bistrica – Lastniki hotelov Bellevue v Ribčevem lazu in Ski na Voglu so različna podjetja, »ki imajo skoraj vsa skupni imenovalec v osebi ali družini Zmaga Pačnika«, je povedal župan občine Bohinj Franc Kramar, ki pravi, da so proti lastniku hotelov ali odgovornim osebam vložili kazenske ovadbe zaradi utaje davkov in sumov nezakonitosti pri lastninjenju hotelov.

Občina pristojnosti za ugotavljanje nepravilnosti nima, zato so o svojih sumih obvestili računsko sodišče, policijo, nacionalni preiskovalni urad, davčno inšpekcijo in komisijo za preprečevanje korupcije. Na dosedanja opozorila občine pristojni organi niso odgovorili, zato župan Franc Kramar upa, da bodo tokrat uspešnejši.

»Prva in osnovna zakonska kršitev je bila po našem mnenju storjena s prodajo lastninskih deležev takratnega sklada za spodbujanje razvoja TNP in deleža Kada in Soda (torej države) različnim podjetjem z istimi lastniki – Zmagom Pačnikom, Borisom Kristančičem in sinom Zmaga Pačnika Janom Pačnikom,« je povedal Franc Kramar.

Največji lastnik Alpinuma je postal Pačnikov MMB, ki je dobil 60 odstotkov delnic, trdi župan, različna podjetja v lasti Zmaga Pačnika pa so postala lastniki več nepremičnin, zemljišč v Bohinju. Lastnik hotela Bohinj je podjetje Alpinum, drugih hotelov (Ski, Bellevue, Zlatorog, Pod Voglom) pa podjetje Dunis. Obe podjetji obvladuje družina Pačnik.

Kot je v elektronskem sporočilu županu Kramarju zapisal Robert Žnidar iz kranjskega podjetja GBD, je uprava Alpinuma oškodovala delničarje Alpinuma za nekaj milijonov evrov, ker je ta prodal večino hotelov Dunisu in za to dobil le terjatev, ki so jo pozneje spremenili v terjatev do podjetja Bohtur, katerega lastnik je Aleš Božič in ki je v finančnih težavah.

Za Žnidarja so to zadostni argumenti, da delničarji dobijo nazaj nezakonito odvzeto. Jan Pačnik, direktor Alpinuma, je povedal, da jim je GBD hotel pred leti prodati nekaj delnic Alpinuma po desetkratni ceni, česar niso sprejeli in da je to Žnidarjevo mnenje samo nadaljevanje te zgode. Zato navedb noče komentirati.

Z vsebino kazenske ovadbe Jan Pačnik ni seznanjen, zato je dejal, da je ne more komentirati, županove očitke o domnevnih nezakonitostih pa je zavrnil. Glede hotelov zagotavlja, da ni v njihovem interesu, da so zaprti in da si prizadevajo najti najemnike, ki bodo opravljali hotelsko dejavnost. Z najemniki se dogovarjajo tudi o sodelovanju pri vlaganjih v obnovo hotelov, saj je potrdil, da še vedno načrtujejo njihovo obnovo.

A v Bohinju takšne obljube poslušajo že od leta 2008 in ker se do zdaj še ni nič premaknilo, jim ne verjamejo več. Po letu 2008, ko sta podjetji Aplinum in Dunis predstavili načrt 21 milijonov evrov vredne prenove vseh hotelov, so se razmere v gradbeništvu spremenile (partner za obnovo hotelov je Kraški zidar), tako da načrti za zdaj stojijo, je še pojasnil Jan Pačnik. Pravi, da so za Bellevue že našli najemnika, ki bo hotel deloma obnovil in odprl do poletne sezone.

»Slamnato« pačnikovo podjetje dolguje občini

Občina Bohinj je že leta 2009 proti najemniku hotelov, podjetju Alpe Adria turizem (AAT), ki ga je župan označil za slamnato podjetje Zmaga Pačnika, vložila kazensko ovadbo, ker občini ni plačalo 30.000 evrov turistične takse. Občini podjetje AAT tudi za lani dolguje plačilo komunalnih storitev in turistične takse v višini 70.000 evrov. Usoda poplačila je maloverjetna, je povedal župan, ki ocenjuje, da je podjetje na robu solventnosti. Pri tem župana preseneča, da je AAT plačeval najemnino podjetju Alpinum (720.000 evrov leta 2008 in 354.000 evrov leta 2009), ni pa poravnaval obveznosti do občine.

Ski hotel na Voglu je zaprt

Stroški oskrbe hotela Ski s pomočjo tovorne žičnice (cena prevoza za kilogram tovora je en evro) so previsoki, zato je težko najti najemnika, je povedal Jan Pačnik. Našo informacijo, da je zaradi neobratovanja hotela Ski zmrznila voda v vovodovni napeljavi in jo močno poškodovala, je Pačnik zavrnil. Dodal je, da se o morebitnem najemu dogovarjajo s podjetnikom Božom Šosterjem, ki je lani konec leta prevzel upravljanje Alpinumovega hotela Zlatorog v Ukancu.

Božo Šoster je potrdil, da razmišlja o tem, vendar so njegovi izračuni pokazali, da stroškov prevoza ne bi mogel vračunati v ceno storitev. Povedal je, da bi za ležišče v hotelu Ski moral gost ob takšnih stroških prevoza plačati približno 120 evrov. Tomaž Šumi, predsednik uprave Žičnic Vogel je pojasnil, da je cena za prevoz tovora s tovorno žičnico pol evra za kilogram in opozoril, da jim bivši najemnik hotela Ski, podjetje AAT, dolguje 45.000 evrov za opravljene prevoze v prejšnjih letih.