Böhn: Reševanje zdravstva enako pomembno kot reševanje bank

Socialni partnerji in zdravstveni minister priznavajo, da se bo težko poenotiti glede ukrepov v zdravstvu.

Objavljeno
30. avgust 2013 13.09
Utrinek iz ortopedske klinike. Ljubljana 16. april 2013
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Ekonomsko-socialni svet (ESS) danes obravnava zaostrovanje razmer v zdravstvenem sistemu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo na prihodnje leto moral prenesti že 84 milijonov evrov, nelikvidni pa bodo predvidoma že sredi decembra. Kljub temu pa vlada še ni sprejela ukrepov, ki bi prinesli več denarja v zdravstveno blagajno.

Sklic seje so zahtevali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer svarijo, da bo prišlo do zloma zdravstvenega sistema, če vlada ne bo hitro ukrepala. Tako želijo s sejo spodbuditi vlado in poslance, da še pravočasno preprečijo zlom enega od stebrov socialne države.

Izvršna sekretarka zveze Lučka Böhm je opozorila, da je to zadnji trenutek, »da se odločimo, da je zdravje ena naših prioritet«. Prepričana je namreč, da je reševanje zdravstvene blagajne najmanj toliko pomembno kot reševanje bančnega sistema.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je napovedal, da bodo sindikati zaostrili svoje aktivnosti, če se politiki ne bodo odzvali hitro in v skladu z njihovimi pričakovanji.

V zdravstveni blagajni bo prihodnje leto predvidoma zmanjkalo 140 milijonov evrov, do konca leta 2016 pa bodo ob nespremenjenih pogojih beležili že 315 milijonov evrov kumulativnega primanjkljaja.

Postopek sprejemanja interventnega zakona, ki bi omogočil dodatna sredstva v zdravstveni blagajni, je bil sicer ustavljen, saj v koaliciji niso dosegli soglasja glede ukrepov.