Boj za interpretacijo in medsebojno obtoževanje

Vladajoča koalicija očita SDS slabo dediščino, a Janša odgovarja, da je vlada nesposobna v ukrepanju proti krizi. Žerjav nadaljuje, da je bilo to leto izgubljenih priložnosti in nesodelovanja z opozicijo in Golobič se brani, da je to leto krize vseh kriz.

Objavljeno
21. september 2009 23.26
Tanja Starič, Zoran Potič, Mario Belovič
Tanja Starič, Zoran Potič, Mario Belovič
Ljubljana - Po letu dni od parlamentarnih volitev se je včeraj na političnem parketu odvrtel boj med strankami vladajoče koalicije in opozicije o interpretaciji leta, ko je po štirih letih vladavine desnosredinske vlade Janeza Janše oblast prevzela levosredinska koalicija pod vodstvom Boruta Pahorja. Premier našteva: vlada je med prvimi v EU sprejela ukrepe za blažitev krize, dva rebalansa proračuna, pripravlja že novega za prihodnji dve leti. Janez Janša pa meni, da je za Slovenijo leto prelomljenih predvolilnih obljub in enormnega zadolževanja države.

 

Borut Pahor je napovedal, da se recesija bliža koncu in da prihaja obdobje stagnacije. »Hitre rasti sicer ni pričakovati, bo pa gospodarska rast stabilna zaradi strukturnih reform, ki jih pripravlja vlada. Njihov uspeh pa bo odvisen od socialnega dialoga,« je dejal Pahor. Kot dosežek šteje tudi vladno kadrovsko politiko, pri kateri je po začetnih napakah »nemodel zdaj že postal model«. »Seveda so kritiki zelo glasni, deloma imajo prav, vendar si dovoljujem oceno, da smo bili relativno uspešni v letu, ki je bilo najhujše po osamosvojitvi,« je dejal Pahor.

 

»To je bilo leto, za katero si nihče ne želi, da bi se ponovilo. To je bilo leto, ki se zgodi,« pa je dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič. Tudi on meni, da je vlada uspešno delovala v okvirih možnega, obenem pa opozarja, da bo dolgoročna ocena dela vlade odvisna od uspeha reform, ki jih pripravlja. »Ta vlada ne sme razmišljati o kratkoročnih učinkih - ti nikakor ne navdušujejo, ne javnosti, ne državnega zbora, ne opozicije in tudi nas v vladi ne. Toda - delujemo v okvirih, kakršni so,« je povedal Golobič. Glavni vzrok za številna notranja trenja pa vidi zlasti v dejstvu, da je koalicija »od prvega dne soočena s krizo vseh kriz in se nima časa ukvarjati sama s sabo«.

 

Opozicija kritična

 

»Vlada je začela mandat z omejeno legitimnostjo zaradi predvolilnega dogajanja. Pričakovali smo, da bo sestavljena močnejša ekipa za spopad s težavami. Po enem letu težko najdemo področje, na katerem bi našteli kakšne uspehe. Vlada je nastopila mandat s polno vrečo praznih obljub, od katerih ni bila nobena uresničena,« je včeraj dejal predsednik SDS Janez Janša. Opozicijski prvak je bil pri ocenjevanju minulega enoletnega obdobja po volitvah neusmiljen pri kritiki tudi kadrovske politike, kjer pravi, da se je menjavalo ljudi v podjetjih, ki so bila zelo uspešna.

 

V naporih vlade pri uvedbi strukturnih reform in omejitvi javnofinančnih izdatkov predsednik SDS pogreša razumno taktiko in strategijo. »Vlada bi morala predstaviti celovito sliko in stanje, kje se bo varčevalo in kdo bo moral zategniti pasove, ne pa da se enkrat govori o zamrznitvi plač, drugič o zamrznitvi pokojnin, tretjič o zmanjšanju socialnih prispevkov. Na ta način straši različne skupine, pripravljenost za reforme pa plahni, kar bo predstavljalo težave tudi za prihodnje vlade,« meni Janša. Sedanja vlada je podedovala državo z drugim najmanjšim javnim dolgom v Evropski uniji, zdaj pa prehaja med zelo zadolžene države. »Tej koaliciji je uspelo v letu dni Slovenijo bistveno zadolžiti,« meni Janša.

 

»To je bilo leto izgubljenih priložnosti pri spopadanju s finančno in gospodarsko krizo,« je strnil predsednik SLS Radovan Žerjav. Opozoril je, da na septembrski seji državnega zbora med 27 točkami dnevnega reda ni niti enega protikriznega ukrepa. Žerjav pogreša ukrepe tudi v kmetijstvu, vladajočo koalicijo pa je spomnil še, da so jim obljubili, da bodo imeli posluh za dobre predloge iz opozicije, a se tega doslej niso držali.


Iz torkove tiskane izdaje Dela