Boja Vida je za poldrugi mesec na "remontu" na kopnem

Le na videz navadna boja je v resnici zelo kompleksen laboratorij, z obilico vgrajenega znanja in merilnih naprav

Objavljeno
24. september 2013 01.27
Lepa Vida na remontu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož - Oceanografska boja Vida je od minulega petka na "dopustu" na kopnem, natančneje v Marini Portorož. Tu jo bodo po petih letih nepretrganega delovanja zdaj morali temeljito obnoviti in poldrugi mesec ne bo tešila radovednosti številnih ljubiteljev in drugih, ki so povezani z morjem, in jih zanimajo vremenske in oceanografske razmere.

Spletno stran Vide (Morske biološke postaje Piran) vsako leto obišče skoraj 400.000 uporabnikov. Nepogrešljiva je za jadralce, ribiče, voditelje turističnih plovil, a tudi za kopalce in povsem običajne ljudi, ki jih zanimajo razmere na morju. Zdaj bodo morali do konca oktobra potrpeti brez podatkov, ki jih vsako desetinko sekunde pošilja na svojo spletno stran. Z njeno pomočjo lahko slovenski vremenoslovci lažje oblikujejo vremenske napovedi in lažje predvidijo neurja ter nevarnosti, ki grozijo našim, ne samo obmorskim krajem. Boja je tudi sestavni del opazovalnega omrežja, s katerim slovenski, italijanski in hrvaški znanstveniki opazujejo in spoznavajo Jadransko morje.

Kot je povedal fizik in oceanograf Vlado Malačič, oče in vodja projekta oceanografske boje, je Vido po vseh neurjih in dogodviščinah na morju potrebno obnoviti. Zasidrana je 2,1 kilometra od piranske Punte, kjer mora preživeti vse najhujše tramontane in burje, tudi strele in morebitna trčenja s plovili (čeprav do teh zdaj ne prihaja več). Se pa nemalokrat zgodi, da se nanjo s plovili privežejo slabo podučeni morjeplovci, ki bi morali vedeti, da je zadrževanje v njenem krogu 50 metrov prepovedano.

Gre za dokaj zapleteno znanstveno razsikovalno postajo, ki jo ljudje le malokrat vidijo v celoti in na kopnem. Visoka je skoraj osem metrov in tehta pet ton, na sebi ima zahtevne, občutljive in drage merilne naprave. Meri in svojemu računalniku sproti pošilja temperaturo morja pri površini in pri dnu, meri morske tokove na vseh globinah, smer in jakost vetra, slanost, velikost valov, temperaturo in vlažnost zraka, koncentracijo klorofila v morju, koncentracijo kisika in morda še kaj. Na sebi ima tudi tri nadzorne kamere (eno bodo zdaj še dodali), s pomočjo katerih je mogoče najti storilca kakega neprimernega dejanja nad Vido, poleg tega ima še kamero, ki snema prosojnost morja... Čeprav je na videz to zelo enostavna plavajoča boja z nekaj nenavadnimi "kosi železa", gre za zelo sodobno in tehnično zahtevno ter zelo kompleksno zasnovan laboratorij, ki velja za enega popolnejših te vrste na Jadranu. Za njeno postavitev pred petimi leti so porabili 392.000 evrov, večina pridobljenih iz evropskega sklada Interreg.

Zdaj bodo za njeno obnovo namenili le 77.000 evrov, stroške pa so si po tretjinah razdelili Javna agencija za raziskovalno dejavnost, ARSO in Nacionalni inštitut za biologijo, ki z bojo tudi upravlja. Pri tokratni obnovi ne bodo poskrbeli samo za njen plovni del, za njeno barvanje, ampak tudi za obnovo številnih merilnih in drugih naprav, za kable in računalniške komponenete, komponente za radijske in računalniške povezave, svetlobne označbe, itd. V njeno obnovo je vključenih poleg glavnega izvajalca (družba Oceanik) še vrsta drugih strokovnjakov. Njeni podatki bodo spet na voljo v začetku novembra.