Bojna skupina Sokol potuje na Kosovo

Prvo etapo poti proti Kosovu (do Luke Koper) je Slovenska vojska opravila srečno in natanko po načrtih. Gre za prelomno mirovno misijo KFOR Slovenske vojske.

Objavljeno
13. februar 2007 22.30
Karel Erjavec med tekom z vojaki, ki odhajajo na Kosovo
Ljubljana/Koper – Prvo etapo poti proti Kosovu (do Luke Koper) je Slovenska vojska opravila srečno in natanko po načrtih. V šestih konvojih je dopoldne iz ljubljanske vojašnice Franc Rozman Stane v Luko Koper prispelo 191 vojaških vozil in 24 zabojnikov opreme s skupno težo 1500 ton. V noči s 14. na 15. februar bo vse to ob spremstvu desetih vojakov odplulo s trajektom Ravenna v Solun, kamor bo prispelo 17. februarja.

Gre za zgodovinsko (prelomno) mirovno misijo KFOR Slovenske vojske, saj je ta »operacija kriznega odzivanja« (kot temu strokovno pravijo vojaki), v marsičem prva. Prvič je napotena celotna enota (10. motorizirani bataljon SV), v kateri je nekaj več kot 600 pripadnikov. Ti se bodo pripeljali do Prištine z letali in pozneje v Peč, kjer je sedež Natove baze. Prvič bo v sestavi slovenske enote tudi 150 vojakov druge države (Madžarske), prvič bo celotni enoti (bojni skupini Sokol) na operaciji poveljeval slovenski poveljnik (poveljnik 10. motoriziranega bataljona je podpolkovnik Miha Škerbinc - Barbo, od maja naprej pa bo namestnik poveljnika baze na Kosovu polkovnik Dobran Božič). Celotna operacija bo stala nekaj več kot sedem milijonov evrov, od tega celoten transport nekaj več kot tri milijone evrov.

Janša: Zmanjšanje nacionalnih omejitev v skladu z Natom

Premier Janez Janša je ob odhodu 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske na Kosovo danes na novinarski konferenci dejal, da je Slovenija spoštovala odločitev z novembrskega vrha zveze Nato in zmanjšala nacionalne omejitve glede delovanja enot. Kot je dejal, nima smisla pošiljati močne mirovne enote na krizno območje in ji zmanjšati pooblastila, zaradi katerih bi bila njena vloga praktično onemogočena. Ob tem je napovedal, da bo v prihodnosti nacionalnih omejitev še bistveno manj.

Janša je na današnji novinarski konferenci sicer izrazil tudi pričakovanje, da bo predlog posebnega odposlanca ZN za Kosovo Maartija Ahtisaarija prinesel stabilizacijo razmer na Kosovu. Ahtisaarijev predlog predvideva, da bo Kosovo ostalo pod nadzorom mednarodne skupnosti, da bo imelo lastne simbole ter pravico do članstva v mednarodnih organizacijah, neodvisnosti pa ne omenja.

Minister Erjavec v odlični telesni kondiciji

Sicer pa je obrambni minister Karl Erjavec le izpolnil obljubo, ki jo je dal že ob začetku svojega mandata, potem pa jo je ob različnih priložnostih še ponavljal, da bo tekel z vojaki in preverjal njihovo telesno kondicijo. Včeraj dopoldne se je v vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani udeležil jutranje rekreacije 10. bataljona, katerega pripadniki so se pripravljali za odhod na misijo na Kosovo. Najprej je en krog okrog vojašnice, kar pomeni približno tri tisoč metrov, pretekel z vojaki, potem še enega s poveljniki, opravil pa je tudi vse druge vaje. Menda mu tempo mlajših kolegov ni povzročal težav.

Da se mu zdi telesna pripravljenost pomembna za vojake, je Erjavec poudaril že na zaslišanju pred parlamentarnim odborom za obrambo novembra 2004. Takrat je denimo izjavil, da poklicni vojaki ne smejo biti v slabši fizični pripravljenosti kot minister.