Boljša dostopnost v zdravstvu

ZZZS bo danes na spletni strani objavil javni razpis za pet zdravstvenih programov v vrednost pet milijonov evrov.

Objavljeno
07. november 2011 19.32
Posodobljeno
08. november 2011 05.15
Di. Z., notranja politika
Di. Z., notranja politika

Ljubljana – Zavod za zdrav­stveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes na svoji spletni strani objavil nacionalni razpis za pet zdravstvenih programov v skupnem znesku skoraj pet milijonov evrov. O izboru ponudnikov bo odločala – cena.

Tovrstni razpis je bil prvič objavljen pred dvema letoma in znova lani. Posredno sta oba, kot so včeraj za Delo potrdili na ZZZS, omogočila kritje 3085 dodatnih obravnav.

Programe za operacije hrbtenice (do 2.079.830 evrov), ortopedsko operacijo rame (do 508.975 evrov), artroskopijo (do 1.039.975 evrov), odstranitev osteosintetskega materiala (do 569.023 evrov) in operacijo ženske stresne inkontinence (do 533.042 evrov) je ZZZS tudi tokrat razpisal v višini 30 odstotkov vrednosti celotnega rednega programa za vso Slovenijo. Merilo za izbor bo cena.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so prejšnja razpisa pospremili s skepso in kritiko, predvsem zaradi odlivanja sredstev in programov od javnih zavodov h koncesionarjem. Je še vedno tako?

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, ki pri združenju vodi terciarni odbor, pravi: »Vsak ukrep ZZZS, ki vodi h kakovostnejšim ali k pravočasnejšim storitvam, vsekakor podpiramo. V tem primeru pa je bil problem to, da so se razpisi v preteklosti izkazali kot vzvod za prelivanje sredstev od javnih zdravstvenih zavodov k zasebnim.«

Po oceni združenja zdravstvenih zavodov bi moral ZZZS najprej opredeliti kriterije za kandidiranje, tako da, denimo, pri zasebnih izvajalcih pogoj za sodelovanje ne bi bila le koncesija, ampak tudi ustrezni prostori in osebje.

Pri ZZZS pa izraženo nezadovoljstvo razumejo kot posledico napačnega poslovnega odločanja nekaterih bolnišnic, ki so v preteklosti izgubljale program; ljubljanski UKC ni bil med njimi.