Boljša skrb za ostarele

Nova enota Doma starejših občanov Metlika za 60 dementnih oskrbovancev

Objavljeno
18. oktober 2014 11.14
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Metlika - Dom starejših občanov v Metliki je ob 60. obletnici delovanja dobil novo, energetsko učinkovito dislocirano enoto na obrobju mesta, ki bo omogočala boljšo skrb za varovance z demenco in druge stanovalce v domu v starem mestnem jedru.

V novi enoti je na nekaj manj kot 2400 kvadratnih metrih prostora za 60 dementnih oskrbovancev. Bivali bodo v petih bivalnih skupnostih v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah, ki imajo lastne kopalnice. Vsaka bivalna skupnost ima še večnamenski prostor s čajno kuhinjo in negovalno kopalnico ter je povezana z zunanjimi zelenimi površinami. V stavbi so tudi prostori za osebje ter zdravstveno dejavnost s sestrsko sobo in zdravniško ordinacijo, razdelilna kuhinja in fizioterapija za stanovalce.

Naložba, ki so jo čakali desetletje, je vredna 2,46 milijona evrov, dva milijona so dobili iz programa Pokolpje, preostalo pa je zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Občina je prispevala zemljišče in plačala komunalni prispevek.

S preselitvijo oddelka dementnih oskrbovancev v novo enoto se zmogljivosti metliškega doma starejših občanov ne bodo povečale. Po besedah direktorice Stanislave Majerle bodo zdaj lahko začeli s preurejanjem doma in izboljševanjem bivalnega standarda, ki do zdaj ni bil najboljši, saj so imeli tudi šestposteljne sobe. Uredili bodo lahko dodatne prostore za delovno terapijo in fizioterapijo, prostora za prostočasne dejavnosti in duhovno oskrbo ter dnevni center.