Boljše okolje v porečju Donave in Črnega morja?

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se bo danes v Bukarešti udeležil srečanja ministrov, pristojnih za okolje in upravljanje z vodami, z območja Donave in Črnega morja.

Objavljeno
23. februar 2007 08.50
Janez Podobnik
Bukarešta - Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se bo danes v Bukarešti udeležil srečanja ministrov, pristojnih za okolje in upravljanje z vodami, z območja Donave in Črnega morja. Srečanje so pripravili ob letošnjem romunskem prevzemu predsedovanja Mednarodni komisiji za varstvo in trajnostno rabo reke Donave (ICPDR). Srečanje pripravljajo v sodelovanju z Evropsko komisijo in predsedujočo EU Nemčijo, odprl pa ga bo romunski premier Calin Popescu.

Razvojne priložnosti za okoljske projekte

Poudarek konference, na katero je Podobnika povabila romunska ministrica za okolje in upravljanje z vodami Sulfina Barbu, bo na boljšem medregionalnem sodelovanju, vključno z vlogo Programa ZN za razvoj (UNDP/GEF) pri tem. Razpravljali bodo o razvojnih priložnostih za okoljske projekte v Podonavju in regiji Črnega morja ter predstavili iniciative EU za boljše okolje v porečju Donave in Črnega morja.

Okoljski ministri bodo podali svoje predloge za okrepljeno sodelovanje. Podobnik bo kot predsedujoči Konvenciji o varstvu Sredozemskega morja (Barcelonski konvenciji) predstavil dobre prakse za upravljanje regionalnih vodnih virov z okrepljenim subregionalnim sodelovanjem, kot primer pa bo izpostavil Okvirni sporazum o Savskem bazenu. Po mnenju okoljskega ministrstva je učinkovito vlaganje le v tiste čezmejne projekte, ki jih opredelijo članice kot skupne prioritete.

Strategija trajnostnega razvoja za regionalno morje

To se že kaže kot pravilen pristop v Savskem bazenu, vse bolj pa tudi na območju Jadranskega morja oziroma v Sredozemlju. Tako je bila na 14. zasedanju pogodbenic Barcelonske konvencije novembra leta 2005 v Portorožu sprejeta prva strategija trajnostnega razvoja za regionalno morje, junija lani pa so začeli pripravljati Jadransko strategijo trajnostnega razvoja.

Podobnik bo na srečanju, ki se bo zaključilo s sprejemom ministrske deklaracije, poročal tudi o sodelovanju z EU Vodno iniciativo Sredozemlja (EUWI), s katero bo Slovenija novembra pripravila mednarodno konferenco o načrtovanju rabe čezmejnih vodnih teles. Glavni namen konference bo povezati razvojne in okoljske cilje tudi v čezmejnem, regionalnem obsegu ter pritegniti tudi izobraževalni, raziskovalni in gospodarski sektor, so še sporočili z ministrstva.