Bolnišnice kadrovske stiske rešujejo z medsebojno pomočjo

Sodelovanje ljubljanskega kliničnega centra in izolske bolnišnice.

Objavljeno
02. oktober 2020 12.20
Posodobljeno
02. oktober 2020 14.42
Klinični center bo posojal zdravstveno osebje drugim bolnišnicam in obratno. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Zaradi čedalje ostrejših razmer zaradi covida-19 se nekatere bolnišnice že dogovarjajo za medsebojno pomoč. V Ljubljani se tako že usposablja kader iz novogoriške bolnišnice, na pomoč bodo priskočile sestre iz izolske bolnišnice. Več pojasnil so na današnji tiskovni konferenci podali direktor SB Izola Radivoj Nardin, strokovna vodja Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in Janez Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana.



V UKC se zavedajo, da v trenutnih razmerah brez sodelovanja vseh akterjev ne bodo vzdržali. Zato je Poklukarja, direktorja UKC, še posebej razveselil obisk vodstva izolske bolnišnice, saj se zavedajo, da je uspešnost - tako kot v športu - odvisna od pripravljenosti vsakega posebej in od ekipe. Zato so se danes dogovarjali, kako bodo drug drugemu pristopili na pomoč ob nastopu covida v izolski bolnišnici in možnem pomanjkanju kadra pri enem ali drugem. Hkrati so začeli sodelovati tudi z zaposlenimi v novogoriški bolnici, ki so v Ljubljano že prišli na dodatno usposabljanje. »Širom po Sloveniji pripravljamo ekipo, ki bo vzdržala,« je dejal direktor.

S predstavniki izolske bolnišnice se dogovarjajo za obojestransko pomoč, odvisno kdo bo koga v določenem trenutku bolj potreboval. Ljubljanski UKC bo sprejemal covid pacientov iz Izole, tam pa mu bodo priskočili na pomoč s kadri.
»S tem v zvezi gre še za dogovarjanje, v prvi vrsti pa bomo zaposlene v Izoli namenili oddelkom, kjer ni covida, da se dodatno spoznajo z našimi razmerami in da jih usposobimo tudi za delo v takih razmerah v izolski bolnišnici v kolikor bi bilo potrebno. Sicer pa jih bomo na covid oddelke vključevali le v kolikor bo to njihova izrecna želja,« je dejal Poklukar, vesel vsake pomoči.

Po zdajšnjih načrtih bi v Ljubljani, ob eventuelnem pomanjkanju osebja delalo od pet do deset medicinskih sester iz Izole. Ta trenutek poskušamo znotraj javnega sistema vzpostaviti delujoč sistem, zato se o sodelovanju pogovarjamo z vsemi bolnišnicami, je poudaril Poklukar in dodal, da z odprtimi rokami sprejemajo vse, ki so pripravljeni in zmožni pomagati.

Direktor izolske bolnišnice Nardin je povedal, da se že zdaj nekaj medicinskih sester iz Ljubljane vozi v Izolo: »Pomagali bomo povsod, kjer bomo lahko ponudili roko, da gre ta val mimo. Mreža je tista, ki mora vzdržati, in prav je, da se sodeluje, da ta zadeva čim prej mine.«
Pacient, ki je covid pozitiven, bo prepeljan v Ljubljano, je še dejal Nardin. Bo pa tudi Izola prevzela svoj del pacientov s covidom, a direktor upa, da se to ne bo zgodilo.

Trend naraščanja števila okuženih se še kar nadaljuje, pa je opozorila Tatjana Lejko Zupanc. Žal je treba zdaj po njenem pričakovati pomanjkanje zmogljivosti. »V prvem valu smo bili s praznimi posteljami in preostale dejavnosti so mirovale, saj nismo vedeli, kaj nas čaka. V drugem valu pa poskušamo breme porazdeliti na preostale bolnišnice, ene so pri tem bolj kooperativne, druge pa razmišljajo s figo v žepu, češ da bodo to že drugi uredili.«

Bolnišnica je za tiste, ki potrebujejo kisik oziroma malo bolj invazivne posege. A je strokovna vodja Infekcijske klinike pojasnila, da za vse oskrbovance domov starejših, ki bodo imeli simptome, ne bo prostora v bolnišnici.

Dejala je še, da so imeli v zadnjih dneh vsak dan koga, ki se mu je bolezen nenadoma poslabšala. Da bi s prehranskimi dopolnili lahko preprečili katerokoli okužbo, pa njenem ni možno. Prehranska dopolnila zgolj dopolnjujejo snovi, ki organizmu primanjkujejo.