Bolnik z ebolo v ZDA v kritičnem stanju

Iz Evrope so medtem v soboto poročali, da sta ozdravili dve osebi, okuženi z ebolo.

Objavljeno
05. oktober 2014 11.54
ap/Americas Cup Sailing
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Dallas - Zdravstveno stanje Američana, ki ga kot prvega potrjenega bolnika z ebolo na ameriških tleh zdravijo v bolnišnici v Dallasu, se je poslabšalo in je v kritičnem stanju, so v kratki izjavi v soboto sporočili iz bolnišnice.

Thomasa Erica Duncana, ki se je 20. septembra vrnil iz Liberije, so v bolnišnici začeli zdraviti šele po štirih dneh, ko je začel kazati simptome okužbe z ebolo. Pred tem so ga zavrnili in ga z antibiotiki poslali domov. Zato so se pojavile bojazni, da je okužil tudi druge.

Ameriške oblasti so v soboto sporočile, da nihče, ki je bil v stiku z Duncanom, niti devet ljudi, ki naj bi bili izpostavljeni največjemu tveganju, nima znakov okužbe z ebolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Prepričani smo, da nihče od devetih ljudi, ki so imeli stik z njim, nima simptomov, povezanih z ebolo, nihče ni imel vročine,« je povedal Tom Frieden, direktor Centra za nadzor bolezni in preventivo. Poudaril pa je, da jih bodo še naprej pozorno opazovali, saj se lahko simptomi okužbe pokažejo šele 21 dni po okužbi.

Iz Evrope so medtem v soboto poročali, da sta ozdravili dve osebi, okuženi z ebolo. Ozdravela je francoska medicinska sestra, ki se je v Liberiji okužila z virusom hemoragične mrzlice, ko je delala kot prostovoljka za Zdravnike brez meja. V Nemčiji pa je ozdravel senegalski raziskovalec, ki dela za Svetovno zdravstveno organizaciji (WHO) in se je okužil med delom v laboratoriju v Sierri Leone.