Bolnišnica nad sindikalno zaupnico

Zaradi spornih izplačil namesto odstopa direktorja odpoved pravnici.

Objavljeno
28. marec 2018 23.16
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – V Splošni bolnišnici Murska Sobota so uvedli postopek izredne odpovedi delovnega razmerja Tatjani Petek, nekdanji vodji kadrovske službe. Pogrom proti njej se je začel po tem, ko se je javno uprla vodstvu zavoda, ki je trdilo, da jim je svetovala nezakonito plačilo neizrabljenega dopusta.

Petnajstega marca so kriminalisti na območju Murske Sobote opravljali hišne preiskave. Iz anonimne prijave je bilo razvidno, da so si v bolnišnici nezakonito izplačali nadomestila za neizrabljeni letni dopust v višini 21.564 evrov. V letih 2015 in 2016 so ga izplačali direktorju Bojanu Korošcu in še 24 drugim zaposlenim.

V bolnišnici so nenehno izražali prepričanje, da izplačila niso bila nezakonita, in dodali, da jim jih je svetovala tudi Petkova. Ta je njihove besede javno zanikala. Iz dokumentov je razvidno, da je bila proti takšnim izplačilom. V internem glasilu Modri dirkač je julija 2015, torej pred sprejeto odločitvijo o izplačilu, objavila svoje nestrinjanje s tem. Na dan kriminalističnih preiskav jo je obiskal zasebni detektiv, ki ga je najela bolnišnica. Izročil ji je nekaj osebnih stvari s prepovedjo opravljanja dela v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Huje naj bi kršila pogodbo o zaposlitvi.

Porušeno zaupanje

Korošec, direktor bolnišnice, je za medije pojasnil, da so se za odpoved Petkovi odločili, ker ji ne zaupajo več, saj da je javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo. Kako je to storila, nismo izvedeli. V bolnišnici so včeraj rekli, da je direktor na sestanku zunaj hiše in zato nam odgovora do konca delovnega dne ne bodo mogli dati.

Včeraj bi se morala Petkova izreči o izredni odpovedi delovnega razmerja, vendar se zaslišanja zaradi bolniške odsotnosti ni udeležila. Kot njen pooblaščenec je tja prišel Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov. Predstavljen mu je bil spis, ki ga bolnišnica vodi v njenem primeru. V njem ni niti enega dokaza, ki bi dokazoval vpletenost Petkove v obtožbe vodstva, ampak zgolj in samo pisna obdolžitev, pravijo v sindikatu zdravstva. Prepričani so, da njihova zaupnica prestaja kalvarijo, ker je javno demantirala navedbe direktorja, da ga je zavedla pri njegovi odločitvi za nezakonito izplačan neizkoriščen dopust. Še danes javno trdi, da je to storil popolnoma zakonito, čeprav je zakon o delovnih razmerjih jasen: takšno izplačilo ni zakonito. Zaradi opisanega zahtevajo direktorjev odstop in vztrajajo, da se neupravičeno izplačani denar davkoplačevalcev vrne.

Dva tisočaka za pravno mnenje

Strokovni svet bolnišnice se je v zadevi postavil na stran vodstva. V poročilu njihove zadnje seje, pod katerega se je podpisal strokovni direktor Daniel Grabar (tudi on je prejel plačilo za neizrabljen dopust) piše, da so ovadbe in anonimne prijave nedopustne ter da niti strokovni svet niti posamezni člani sveta niso bili seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi, navedenimi v anonimni prijavi. Problematizirajo torej anonimke namesto izplačevanje neizkoriščenega dopusta.

Pravno mnenje, na katero se sklicujejo v murskosoboški bolnišnici in ki je potrdilo upravičenost izplačil, je izdelal Inštitut za ekonomsko in korporativno upravljanje Maribor, stalo pa jih je 2000 evrov.