Bolnišnica Trbovlje dobila sodobni mamograf

Brez pomoči države so kupili najsodobnejšo napravo in odprli možnost sodelovanja z Onkološkim inštitutom.

Objavljeno
19. september 2012 14.18
Trbovlje - Mamograf v SBT
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - V Splošni bolnišnici Trbovlje (SBT) so po šestnajstih letih staro napravo za odkrivanje raka na dojki zamenjali s sodobnim digitalnim mamografom z najmanjšo dozo. S tem so odprli možnost sodelovanja z vodilno avtoriteto na tem področju v državi - Onkološkim inštitutom (OI) v Ljubljani.

Sodelovanja si želijo tako v SBT kot na OI oziroma v državnem programu presejanja za raka dojk Dora, ki ga vodi Makismilijan Kadivec. Zasavce je pozval, da se kljub »oviri, ki je nastala na ministrstvu za zdravje, kjer so imeli informacijo, da se SBT in OI sama ne bosta mogla sporazumeti«, čim prej dogovorijo za sodelovanje in sklenejo pogodbo za najem nove digitalne naprave, s katero bodo zasavskim pacientkam zagotovili še bolj kakovostno obravnavo in čim zgodnejše odkrivanje raka na dojki.

Pregledali 6000 žensk iz rizične skupine

»Edina prihodnost je digitalna mamografija, njen končni cilj pa teleradiologija, ki pa je na nekaterih ministrstvih še tabu tema,« je bil kritičen Kadivec. Pravi, da ob uspešnem dogovoru s SBT OI v Zasavje že letos ne bi bilo več treba pošiljati mobilne enote iz programa Dora. Ta je bila prvič v Zasavju leta 2010.

V tem času so pregledali 6000 žensk iz rizične skupine med 50. in 69 letom starosti, zdaj, po dveh letih pa bi jih morali znova povabiti na mamografijo. Selitev iz prostorov v neposredni bližini otroškega dispanzerja na bolnišnični radiološki oddelek je skupaj z opremo in novo napravo stala 280.000 evrov, SBT pa jih bo po besedah direktorice Marine Barovič krila iz tekočih sredstev, niso dobili državne pomoči.

»SBT se tudi sicer redko znajde na listi investicij iz državnega proračuna,« je dejala Barovičeva in napovedala selitev specialistične ambulante za bolezni dojk na ginekološko-porodni oddelek v naslednjem investicijskem ciklu. Kakor je dejal predstojnik ginekološko porodniškega oddelka SBT Miroslav Jurca, želijo ohraniti Center za bolezni dojk z dvema dejavnostima: z ambulanto za patologijo dojk in s presejalno tehnologijo za zgodnje odkrivanje raka dojke, enega najbolj pogostih rakavih obolenj pri ženskah.