Bolnišnici Celje odobrili operacije z vojaško opremo

Danes podpisana pogodba bo celjski bolnišnici omogočila uporabo dela opreme iz mobilne vojaške bolnišnice Role 2.

Objavljeno
15. september 2014 21.43
tre_ROLO 2
Š. K., Celje
Š. K., Celje

Celje – Minister za obrambo Roman Jakič in direktor Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc sta danes podpisala pogodbo, ki bo celjski bolnišnici omogočila uporabo dela opreme iz mobilne vojaške bolnišnice Role 2. V zameno za opremo, ki jo bo slovenska vojska posodila med gradnjo urgentnega centra oziroma za dve leti, se bodo zdravstveni delavci slovenske vojske dodatno usposabljali v celjski bolnišnici, ki bo poskrbela še za zdravstveno oskrbo vojakov.

Role 2 so julija postavili pred jeseniško bolnišnico, kjer imajo med gradnjo urgence težave s prostorom. V celjski bolnišnici bodo iz Role 2 uporabili del opreme, predvsem za operacijske dvorane. »Role 2, ki je deset let samevala v skladišču in bila uporabljena za vaje samo dvakrat, državo in davkoplačevalce pa je stala deset milijonov evrov, je končno v uporabi,« je danes poudaril Jakič. Vojska je celjski bolnišnici že lani omogočila tudi uporabo nadomestnega helioporta do dokončanja urgentnega centra.

Dela na urgenci naj bi končali do sredine novembra. Večje skrbi imajo v celjski bolnišnici zaradi nakupa opreme in predvsem tehnologije za digitalizacijo radioloških delovnih procesov. Poudarjajo, da je celjska bolnišnica edina, kjer rentgenske slike še vedno snemajo na celuloidne filme, kar onemogoča hitre posvete med različnimi oddelki, saj jih bolniki sami nosijo okoli, in povsem onemogoča posvete med bolnišnicami. V Celju že mesece opozarjajo, da je takšen način dela zelo drag, saj jih na uro samo material stane 47 evrov.

V Celju denarja za digitalizacijo bolnišnice, ki jo ocenjujejo na 1,5 milijona evrov in je nujna za delovanje urgentnega centra, ne zmorejo zagotoviti sami, za zdaj pa digitalizacija ni uvrščena kot oprema urgentnega centra. Skupni javni razpis za medicinsko opremo za urgentne centre pripravlja ministrstvo za zdravje.