V Kopru že drugi navtični sejem s kar 132 razstavljalci

Na Koprskem navtičnem salonu poleg plovil še prikolice, avtodomi, mobilne hiške in varčna energija.

Objavljeno
18. september 2012 16.14
Posodobljeno
18. september 2012 21.00
Bonaca - navtini in poitniki sejem KP
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Prvi mednarodni salon plovil, karavaninga in zelene energije Bonaca 2012, ki so ga včeraj odprli v Kopru, je kljub imenu (ki pomeni popolno zatišje na morju) precej razburkal sejemske in navtične vode. V zadnjem tednu je to drugi navtični sejem, danes pa v Izoli odpirajo še tretjega v slovenskem Primorju.

Na vprašanje, zakaj so se v podjetju Bonaca odločili še za en tak sejem, na področju katerega je že precejšnja gneča (pet podobnih sejmov v majhni državi), je Tadej Puntar, direktor sejma Bonaca in istoimenskega podjetja, odgovoril: »Ta sejem je nekaj novega, je nova zgodba, ki edina lahko preživi. Nismo usmerjeni samo na navtiko, ampak na več področij. Organiziramo ga jeseni, ker je plovila, avtodome in električna vozila treba naročiti jeseni, če jih hočeš imeti prihodnje poletje.«

Salon Bonaca ima 25.000 kvadratnih metrov razstavne površine. Na njem je 132 razstavljavcev, ki ponujajo približno 70 različnih plovil v morju in na kopnem, med njimi najbolj izstopata dve Elanovi jadrnici in Seawayevo ekološko plovilo Greenline. Razstavljajo in prodajajo še 40 počitniških prikolic, v glavnem so to najnovejši modeli, ki so jih dali v prodajo po prvem septembru. Predstavljenih je približno deset mobilnih hišic, ki zaradi dostopnih cen zelo zanimajo obiskovalce. Veliko je tudi pozornosti za varčno energijo.

»Prvič v Sloveniji razstavljamo tudi nekatere avtomobile na električni pogon,« je dejal Puntar. Razstavljeno je več kot milijon evrov vredno električno športno vozilo Rimac, hrvaškega proizvajalca Rimac Avtomobili. To je posebno vozilo, ki ima 1088 konjskih moči, sto kilometrov na uro doseže v 2,8 sekunde, največjo hitrost 305 kilometrov na uro in lahko z enim polnjenjem prevozi 600 kilometrov. Oblikoval ga je Adriano Mudri in bivši sodelavci Pininfarine. Poleg Rimaca je tudi športni avto Tesla in najnovejši Nissanov Leaf.

Pričakujejo kar 
40.000 obiskovalcev

Če bo vreme lepo, do konca tedna organizatorji pričakujejo kar 40.000 obiskovalcev. V predprodaji na Petrolovih črpalkah so vstopnice po šest evrov, na sejmišču pa po osem evrov. Tadej Puntar nam včeraj ni hotel povedati, koliko stane organizacija in izvedba takega salona, neuradno pa smo izvedeli, da skoraj pol milijona evrov. Povedal pa je, da je en del stroškov pokrila Hrvaška kot uradna gostiteljica salona. Zato bo v zabavnem programu v petek zvečer v Kopru nastopil Vinko Coce z dalmatinsko klapo, v soboto pa Severina.

Sejem so organizirali na parkirišču za koprsko tržnico in na semedelski promenadi, to je na najbolj »udarni« koprski lokaciji. Tako so stopili na žulj mnogim Koprčanom, saj so jim vzeli precej parkirnih površin in preprečili dostop do morja. Na očitek, da tega dostopa ne bi smeli zapreti, je Puntar odgovoril, da so takšne prireditve povsod po svetu: »Sicer nam je upravna enota izdala dovoljenje.« Z občine pa so za Radio Koper povedali, da je začasno zaprtje dela obale za prireditve zakonito.