Bonifika: Dvorana pripravljena, prva tekma na splavu

V koprski dvorani bi bile tekme lahko že čez nekaj dni, zdaj nameščajo še zadnje električne priključke za reklamne panoje.

Objavljeno
07. avgust 2013 17.11
Dela na dvorani Bonifika.V Kopru 7.8.2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Športna dvorana Bonifika je pripravljena za Eurobasket 2013. V njej je postavljenih skoraj 4300 novih sedežev, prenovljen je parket, postavljeni so novi koši, semaforji, nova svetila, ozvočenje ... V dvorani opravljajo zadnja zaključna dela. Eventim prodaja vstopnice za Koper podobno dobro kot za Celje, kjer nastopa Slovenija.

V koprski dvorani bi bile tekme lahko že čez nekaj dni. Zdaj nameščajo še zadnje električne priključke za reklamne panoje, priključke v novinarskem središču, preizkušajo ozvočenje in odpravljajo pomanjkljivosti ... Kot nam je povedal Brane Florjanič, direktor Zavoda za šport, ki upravlja dvorano, je vse tako, kot mora biti. Prevzem prenovljene dvorane bi v notranjosti lahko opravili jutri ali najkasneje v ponedeljek.

Kdo bo igral na splavu, je še skrivnost

Za dokončanje zunanjščine imajo delavci še teden dni časa, saj je pogodbeni rok 15. avgust. Dela bodo končana, saj je treba opraviti le še manjša dela na pročelju, urediti ploščad pred lokali in asfaltirati širši pločnik. Prva pripravljalna tekma bo v dvorani 17. avgusta med Rusijo in Italijo, vendar bo zaprta za javnost.

Teden kasneje bo od 22. do 24. avgusta v dvorani pripravljalni turnir Adecco, na katerem bodo nastopile reprezentance Italije, Črne gore in Slovenije. V tem času bodo organizatorji izpeljali ekshibicijsko košarkarsko tekmo na plavajočem splavu sredi Koprskega zaliva. Igrišče bodo pripravili na velikem delovnem splavu podjetja Adriaing, ki je dolg 40 in širok 18 metrov.

Na njem bodo po neuradnih informacijah začrtali malo manjše igrišče od običajnega in pripravili ekshibicijsko košarkarsko tekmo. Kdo bo nastopil na njej, je strogo varovana skrivnost, ki jo nameravajo organizatorji prvenstva razkriti na tiskovni konferenci. Tekma na splavu sredi morja bo že zaradi lokacije posebna atrakcija, kako si jo bo občinstvo lahko ogledalo, pa še ni znano.

Med gledalci tudi italijanski premier Letta?

Koprski organizatorji so nadvse zadovoljni ob podatku, da se dvorana Bonifika prodaja vsaj tako dobro kot celjska. V Kopru so razprodane vse tekme z Italijani – nekaj prostora je le še za tekmo Italija – Švedska. Dobro se prodajajo tudi tekme z rusko in finsko reprezentanco, je povedal Jure Pezdirc iz Eventima, ki je zagotovil, da bodo vse tekme dobro obiskane in da bodo tudi tiste, ki so s tekmovalnega stališča manj zanimive, zasedene več kot polovično.

Za čas od 4. do 9. septembra se je v Kopru (in okolici) napovedalo približno 2500 skandinavskih gostov. »Prenočišč na Obali ne manjka. Poleg večjega števila skandinavskih navijačev pričakujejo še več Italijanov in tudi drugih gostov, ki se bodo na rezervacije spomnili zadnji hip,« je povedal Marko Sikur iz turistične agencije Palma. Mnogi že ugibajo, kako visoki gostje (verjetno tudi državniki) naj bi prišli v Koper. Neuradno naj bi ogled ene tekme napovedal celo italijanski premier Enrico Letta.

Prvenstveno razpoloženje se ogreva in stopnjuje z zaključnimi deli v dvorani in pred njo. Po besedah občinskega koordinatorja za šport Sekula Popoviča so v Kopru dobro pripravljeni na dogodek. Že v kratkem bodo začeli okraševati in opremljati mesto z zastavami nastopajočih, z jumbo plakati, nalepkami in transparenti. Te dni bodo oddali javno naročilo za izvedbo spremljevalnega programa.

Uredili bodo tri navijaška središča: eno v bližini dvorane Bonifika, drugi dve v Taverni in na Ukmarjevem trgu, kjer bodo tudi veliki ekrani za spremljanje tekem. Navijaški centri bodo med tednom odprti do polnoči, ob petkih in sobotah do druge ure zjutraj, lokali v njihovi bližini pa bodo lahko odprti do 4. ure zjutraj. Parkirišč je v Kopru blizu dvorane dovolj (nekaj tisoč), od tega veliko brezplačnih in celo v garažah. Promet ob Bonifiki bodo na enem delu štiripasovnice zaprli in ga speljali drugače.