Borčevske organizacije ne bo več vodil borec

Veterani: Janez Stanovnik je predsedstvo Zveze borcev prosil, naj sprejme njegov odstop zaradi bolezni.

Objavljeno
08. oktober 2013 21.22
*jer*Priključitev Primorske; J.Stanovnik in prap
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ljubljana ‒ Predsedstvo borčevske organizacije je s »polnim razumevanjem« upoštevalo prošnjo predsednika. Janez Stanovnik bo poslej častni predsednik. Do konca Stanovnikovega mandata bo veteransko organizacijo vodil Tit Turnšek.

Stanovnik je vodenje borčevske organizacije prevzel leta 2003. V času, ko je vodil organizacijo, se je ta iz Zveze združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije preimenovala v Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Razlog za preimenovanje je bil, da je bilo članov iz borčevske generacije vse manj, organizacija pa je v članstvo vabila pripadnike mlajše generacije in vse tiste, ki se jim tudi zdaj zdijo vrednote partizanskega gibanja pomembne.

Janez Stanovnik je med letoma 1988 in 1990 vodil predsedstvo Slovenije, po letu 1990 pa se je iz osebnih razlogov umaknil iz javnega življenja. Kot predsednik slovenskega predsedstva je politično modro krmaril med pritiski beograjske dogmatske smeri in zahtevami slovenske civilne družbe. Kot predsednik je bil prvi sogovornik civilnodružbenih gibanj; kljub občasnim razhajanjem v ocenah in potezah je dialog med Stanovnikom in gibanji do prvih večstrankarskih volitev ostal stalnica političnega življenja in dejavnik politične stabilnosti Slovenije.

Janez Stanovnik je sicer nosilec partizanske spomenice 1941, po drugi svetovni vojni pa je delal v zvezni vladi, jugoslovanski diplomaciji in Združenih narodih. Krajši čas je bil tudi dekan ekonomske fakultete. Po službi v Združenih narodih se je sredi osemdesetih let vrnil v Slovenijo, kjer je služboval kot član predsedstva SRS.

Stanovnik je kot predsednik Zveze borcev s svojim vehementnim in gostobesednim slogom poskrbel, da je ta ostala relevanten družbeni dejavnik.

Do konca Stanovnikovega mandata bo Zvezo združenj borcev vodil Tit Turnšek. Turnšek je bil v devetdesetih letih krajši čas obrambni minister v eni od vlad dr. Janeza Drnovška in veleposlanik Slovenije na Kitajskem. Kot obrambni minister je odstopil po vohunski aferi v zvezi s hrvaško zaplembo kombija za elektronsko vohunjenje. Kombi se je namreč v nepojasnjenih okoliščinah znašel na hrvaškem ozemlju.

Turnšek, rojen leta 1938, je prvi predsednik veteranske organizacije, ki ni bil v partizanih.