Boris Pahor kritičen do Janše

Janezu Janši očita vsebino govora ob nedavni 70. obletnici domobranstva v Rovtah: »Zgodovino je postavil na glavo.«

Objavljeno
28. avgust 2013 22.52
BORIS PAHOR
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Trst -  Pisatelj Boris Pahor, ki je pred dnevi praznoval 100. letnico, je na današnjem srečanju s predstavniki združenje Terre sul confine, ki se bori za ovrednotenje nekdanjega fašističnega taborišča Visco v Furlaniji, okrcal italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, ker ga v voščilu ni izrecno nazval kot borca proti fašizmu in komunizmu, ampak le kot borca proti totalitarizmu.

Boris Pahor  je bil kritičen tudi do nekdanjega slovenskega premiera in predsednika SDS Janeza Janše, poroča Primorski dnevnik.

Po Pahorjevem mnenju je Janša v nedeljo ob 70. obletnici domobranstva, ki je potekala v Rovtah pri Logatcu, v svojem govoru »postavil zgodovino na glavo, ko je odgovornost za vse zlo naprtil izključno komunistom«.

Pisatelj je spomnil tudi, da je bil Janša sam član komunistične partije. Še posebej pa ga je zmotilo, da je Janša spregledal fašizem in zasluge organizacije TIGR v boju proti italijanski raznarodovalni politiki na Primorskem ter dejstvo, da se je prireditve v Rovtu udeležil tudi kaplan slovenske vojske, še piše Primorski dnevnik.

Janša se je že odzval, na Twitterju je zapisal: »Zgodovino na glavo postavljajo tisti, ki so po vojni iz te male vasi pobili 219 ljudi. In tisti, ki to opravičujejo.«

Oglasili so se tudi v njegovi stranki SDS, kjer so pisatelja na Twitterju najprej vprašali, če je »sploh prebral govor.« »Cenjenega g. Pahorja želimo spomniti, da je predsednik Janša ničkolikokrat obsodil fašizem. Še posebej v Rovtah.«

Zapisali so tudi, da se je Janša kot prvi predsednik vlade poklonil spominu na Tigre, »ko so bili za komuniste še teroristi« ter, da je prva Janševa vlada določila državni praznik Dan vrnitve Primorske k matični domovini.» Naj štejejo dejanja, ne pa prišepetovanja Primorskega dnevnika,« še sporočajo v SDS.