Borut Pahor in ameriški senator John McCain za mir

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva so tradicionalno pripravili v Andražu nad Polzelo, kjer je med drugo svetovno vojno strmoglavil ameriški bombnik.

Objavljeno
08. april 2017 21.54
Republikanski senator iz Arizone John McCain
Špela Kuralt, STA
Špela Kuralt, STA

Andraž nad Polzelo - Senator John McCain, nekdanji republikanski predsedniški kandidat, eden najvplivnejših ameriških politikov in tudi predsedujoči odboru za oborožene sile v ameriškem senatu, je v Slovenijo prišel na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja. Prav včeraj je namreč minilo 25 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Predsednik Pahor in senator McCain sta po pogovorih na Brdu pri Kranju dejala, da je nujno, da državi nadaljujeta z dobrim medsebojnim sodelovanjem in sodelovanjem z mednarodno skupnostjo.

Obisk v Kranju

Seveda McCain ni mogel mimo napetosti na Bližnjem vzhodu in posredovanju ameriške vojske v Siriji: »Naši odnosi, še posebej v Natu, so pomembnejši kot kadar koli po koncu hladne vojne.« Petkov napad je po McCainovem mnenju »pomemben prvi korak v boju proti grozodejstvom ter kršitvam vseh standardov vedenja, do katerih je prišlo v Siriji«.

Priložnost za skupno fotografiranje. Foto Blaž Samec/Delo

Glede odnosov z Rusijo je McCain dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin poskušal vplivati na rezultate ameriških volitev, da se skuša vmešavati tudi v francoske volitve, ob tem zaznavajo kibernetske napade iz Rusije. McCain se je še zavzel za dobavo orožja za obrambo Ukrajini. Ker si Putin po McCainovih besedah želi obnoviti ruski imperij, so rotacije Natovih sil na območju baltskih držav zelo pomembne. McCain je kasneje obiskal tudi pripadnike Slovenske vojske v Vojašnici Petra Petriča v Kranju, ki se odpravljajo na misijo v Latvijo.

Andraž nad Polzelo središče zavezništva

Pahor in McCain sta se popoldne udeležila še tradicionalnega dne slovensko-ameriškega zavezništva in prijateljstva. Občina Polzela ga pripravlja v spomin na ameriški bombnik B-17, ki je 19. marca 1944 strmoglavil v bližini vasi Andraž nad Polzelo. Življenje je izgubilo osem od desetih članov posadke. Njim v spomin so pred tremi leti odkrili spominsko ploščo, danes pa je Andraž kraj slovensko-ameriškega prijateljstva, kot smo slišali.

McCaina, ki je bil sam sestreljen v vietnamski vojni in bil tudi vojni ujetnik, se je dogodek dotaknil: »Presenetljivo je, da se v tako majhnem kraju spominjajo Američanov po več kot 70 letih. Globoko se me je dotaknilo in nameravam vsem, ki jih poznam, povedati, kaj je bilo tu narejeno.«

V govoru je še dejal, da spomenik v Andražu ni samo spomenik v čast žrtvam, ampak tudi razlogom, za kar so se borili: »Borili so se za svobodo, kot se borita ZDA in Slovenija še danes.« Dejal je še, da se boj posadke »Dark eyes«, kot se je imenoval bombnik, nadaljuje tudi danes: »Tukaj častimo deset članov posadke »Dark eyes« in se ponovno posvečamo njihovemu cilju in obrambi svobode.«

Andraž in zbrane sta preletela pilatusa. Foto Blaž Samec/Delo

Predsednik Pahor je opozoril, da je včeraj minilo 25 let od uradnih diplomatskih odnosov med državama, vendar da se je s senatorjem McCainom srečal že prej, februarja 1991: »ZDA so oklevale s priznanjem, imele so razloge za to. Ko sem imel priložnost govoriti s senatorjem, so bili razumevajoči do naših skrbi, ali se bo Amerika odločila za nas.« Pahor je dodal, da je bil tudi oseben McCainov prispevek razlog, da so se ZDA odločile podpreti neodvisno državo Slovenijo.

Tudi Pahor je poudaril pomen sodelovanja v Natu in tudi EU. Ob tem je poudaril, da si ne zmore predstavljati, kaj bi se lahko zgodilo, da EU in ZDA ne bi sodelovali: »Transatlantsko sodelovanje je za mir nenadomestljivo.«

Pahor in McCain sta ob spomeniku padlim Američanom položila venca, nebo nad Andražem pa sta tokrat preletela slovenska pilatusa.