Borut Pahor: Še en mandat

»Sčasoma se bo pokazalo, da je ta vlada ne samo kos nalogi, ki jo je dobila, ampak da bo dobila zaupanje še za naslednji mandat,« je premier Borut Pahor včeraj odgovoril na eno izmed vprašanj, ki so mu jih zastavili poslanci v DZ.

Objavljeno
20. oktober 2009 11.05
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - »Sčasoma se bo pokazalo, da je ta vlada ne samo kos nalogi, ki jo je dobila, ampak da bo dobila zaupanje še za naslednji mandat,« je premier Borut Pahor (SD) včeraj odgovoril na vprašanje Zvonka Černača (SDS), kako bo vladi povrnil izgubljeno zaupanje javnosti in s tem dopolnil napoved, ki jo je izrekel pred mesecem, ko je Černaču odgovoril: »Vsaka vlada zapusti težave, tudi moja jih bo. Zato bomo tudi izgubili volitve.«

 

Zvonko Černač je premieru Pahorju očital, da že večkrat ni odgovoril na vprašanja o drugačni kadrovski politiki, ki jo je napovedal pred volitvami, zgodil pa se je »kadrovski cunami«, o že večkrat obljubljenih konkretnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in o regionalizacije, v kateri je napovedal glavne odločitve že za prvo polovico letošnjega leta. Černač je ocenil, da je zaradi številnih neuresničenih obljub zaupanje javnosti v vlado na najnižji točki v zgodovini države. Premiera je vprašal, kako si ga namerava povrniti.

 

Zamenjani vsi ali skoraj nihče?


»Kadrovskega cunamija ni bilo,« mu je ugovarjal Borut Pahor in ponovil, da je vlada na dobri poti, da uvede novo kadrovsko paradigmo, pri tem pa je tudi nekaj težav. Za pomoč gospodarstvu je bilo letos sprejetih 65 ukrepov, Pahor pa je kritike iz opozicije pozval, naj bodo pošteni in priznajo, da niso zapustili najboljše dediščine; kot primer je navedel kolektivno pogodbo za javni sektor, ki je »bistveno poslabšala stanje javnih financ«. O regionalizaciji je Pahor napovedal projekt ustanovitve treh pokrajin.

 

Černač je ugovarjal, da Pahor ni odgovoril, kako si bo znova pridobil zaupanje javnosti. Premiera je opozoril še na to, da doslej razen Ljubljane ni obiskal nobene regije, Pahorjevi oceni, da ni bilo »kadrovskega cunamija«, pa je ugovarjal, da so zamenjali vse, kar je mogoče zamenjati, ponekod celo večkrat, o plačah v javnem sektorju, ki jih je Pahor omenil kot greh prejšnje vlade, pa, da bo z interventnim zakonom, s katerim jih vlada zamrzuje, zamrznjen predvsem socialni dialog. »Od več kot 3000 pravnih oseb v javni lasti vaš števec kaže 141 menjav,« je o »cunamiju« odgovoril premier, o načinu, kako si namerava vlada povrniti zaupanje javnosti, pa, da dosedanji ukrepe vlade nisi bili vedno dobro razumljeni ali niso takoj pokazali dobrih rezultatov, a vlada stvari za naprej in za nazaj ureja po najboljših močeh in je ne le kos nalogi, ki jo je dobila, ampak »bo dobila zaupanje še za naslednji mandat«.

 

Več v tiskani izdaji Dela