Boškovićeva ostaja notarka in svetnica

Notarka Polka Bošković krivi župana, notarska zbornica se distancira.

Objavljeno
09. december 2015 21.04
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
»Razlogov za mojo razrešitev ni, sicer bi me minister za pravosodje že razrešil, a tudi sama bi odstopila, če bi naredila kar koli v nasprotju z zakoni.« To je po zagovoru na Notarski zbornici Slovenije (NBS) zaradi obtožb o domnevnem ponarejanju listin, sporočila koprska notarka Polka Bošković, ki je dodala, da ni naredila nič protizakonitega in da ostaja notarka ter občinska svetnica.

Polka Bošković je v sporočilu zapisala, da je notarska zbornica od ministra že zahtevala njeno razrešitev, vendar je minister primer vrnil zbornici in predlagal uvedbo disciplinskega postopka, kar naj bi po njenem pomenilo, da bo zdaj dvakrat odločala o isti zadevi. »S tem, da je minister primer vrnil nazaj zbornici, se je samo diplomatsko izognil direktni oceni o nestrokovnostio in pomanjkanju integritete vodstva zbornice,« trdi Polka Bošković.

»Včeraj sem bila na zagovoru zaradi lanske kazenske ovadbe, ki me je bremenila ponarejanja listin. Ta ovadba se je izkazala za neutemeljeno in tožilstvo me v tej zadevi že več kot pol leta obravnava kot oškodovanko. Toda nekateri na zbornici pravo razumejo povsem drugače in me še naprej obravnavajo kot obdolženko. Zelo me žalosti, ker tisti, ki bi morali ščititi svoje člane, popuščajo pritiskom različnih lobijev in lokalnih šerifov,« trdi Polka Bošković in dodaja, da je zahteva za odvzem notariata prišla le deset dni potem, ko je koprski župan Boris Popovič novinarjem izjavil, da bo proti njej uporabil vsa sredstva.

Minister uvedel postopek razrešitve

Z notarske zbornice so nam odgovorili, da proti koprski notarki poteka pred disciplinsko komisijo samo en disciplinski postopek, ki se nanaša na kršitev določb zakona o notariatu glede sestave notarskih listin in uporabe notarske tarife, ki pomenijo tudi disciplinsko kršitev. Zbornica je že 13. novembra 2014 opravila pregled poslovanja notarke Bošković. Na podlagi poročila in ugotovitev je zaradi lažjih disciplinskih kršitev zoper notarko aprila letos uvedla disciplinski postopek. »Zaradi procesnega ugovora notarke je bila obravnava pred dvema dnevoma preložena,« je odgovorila predsednica NBS Sonja Kralj in dodala, da se drugi primer nanaša na kršitev določb zakona o notariatu in kodeksa notarske poklicne etike v zvezi z opravljanem funkcije mestne svetnice. Zbornica je zaradi te nezdružljivosti funkcij obvestila ministra o nastopu razrešitvenega razloga po 19. členu zakona o notariatu. »Minister je zoper notarko uvedel postopek razrešitve in hkrati uvedbo disciplinskega postopka. Predsednica NBS je na predlog ministra dolžna uvesti disciplinski postopek, kar je tudi že storila, disciplinska obravnava v dani zadevi pa še ni razpisana,« je odgovorila Sonja Kralj in dodala: »Na Notarski zbornici se v celoti ograjujemo od izjav notarke Polke Bošković, povezanih z vodstvom zbornice, ki jih je podala v sporočilu za medije. Njene izjave so popolnoma neosnovane in v nasprotju s temeljnimi vrednotami notarjev, ki zasledujemo neodvisnost in nepristranost.«

Lavtar: Notarka ne bi smela poslovati z občino

Roman Lavtar iz službe za lokalno samoupravo pa nam je v zvezi z domnevnim konfliktom interesov koprske notarke odgovoril, da ni ovir za to, da v sistemski zakonodaji s področja lokalne samouprave ni ovir, da notar opravlja funkcijo člana občinskega sveta. Opozoril pa je na 9. člen zakona o notariatu, ki predpisuje omejitve za notarje glede opravljanja »plačanih služb ali funkcij«. Pri tem zanj ni nepomembno, da funkcija občinskega svetnika sicer ni poklicna, toda člani sveta lahko prejemajo sejnine. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije je jasen, zato po Lavtarjevem mnenju ta notarka ne bi smela opravljati nobenih storitev za občino, kjer je funkcionarka.