Bossman: Fieso bom ohranil zazidljivo

Iniciativa vesela zmage »proti pozidavam«, napovedujejo nove referendume.

Objavljeno
05. junij 2017 20.02
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Piran - Kljub nedvoumni zmagi Civilne iniciative (CI) Piran v bitki proti pozidavi Fiese še vedno ni jasno, ali bo 68,68-odstotno nasprotovanje občinskemu podrobnemu prostorskemu načrtu (OPPN) res doseglo svoj namen.

Župan Peter Bossman je dan po referendumu, s katerim so občani zavrnili prostorski načrt, dejal: »Dosledno bomo spoštovali referendumsko voljo in Fieso ohranili zazidljivo tudi v prihodnje.«Naknadnega zakonodajnega referenduma v piranski občini o soglasno izglasovanem odloku o OPPN se je udeležilo 1821 volilnih upravičencev, komaj 11,96 odstotka volilcev, dobri dve tretjini (1237) pa sta glasovali proti odloku. V CI Piran so izid sprejeli kot veliko zmago in njihov predsatvnik Davorin Petaros je na pomislek o nizki udeležbi dejal: »Poslali smo jasno sporočilo občinski upravi, da imamo dovolj manipulacij s prostorom, da ne bomo več talci skorumpiranih politikov in z njimi povezanih špekulativnih nepremičninskih lobijev. Preprečili smo popolno uničenje Fiese. Upravi smo jasno sporočili, da se moramo o ureditvi prostora in razpolaganju z njim dogovarjati in ne na silo preglasovati v škodo lokalnega prebivalstva. Pričakujem odstop župana Petra Bossmana ali vsaj predstojnice urada za okolje in prostor Mance Plazar.« Petaros je tudi dejal, da občina ne sme prodajati svojih zemljišč, ki so po starem zazidalnem načrtu iz leta 2002 zazidljiva. Ob povprečni ceni 300 evrov za kvadratni meter bi občina zanje lahko iztržila okoli 2,2 milijona evrov. Prav tako pričakuje, da bo občina lastnikom zemljišč slabe banke (DUTB) ponudila druga enakovredna zemljišča, kjer posegi v okolje niso tako problematični kot v Fiesi. Petaros je prepričan, da stari in veljavni zazidalni načrt dopušča manj agresivne posege v prostor, če pa bi se podobni načrti nadaljevali, bodo v civilni iniciativi nadaljevali svoje aktivnosti.

DUTB na zemljišču ne bo gradila

Župan Peter Bossman pravi, da ga uspeh pobudnikov referenduma ni presentil, ker so bili priča še eni porazno nizki volilni udeležbi. Po njegovem mnenju je nenavadno, da so občani podprli obsežnejšo pozidavo, kot jo je predvidela občinska uprava: »Obžalujem, da bomo morali opustiti naše načrte o ureditvi zelene Fiese in omejitvi gradnje na tem dragocenem koščku obale,« je dejal Bossman. Na vprašanje, kako bo občina ravnala s svojimi zazidljivimi parcelami na tem območju, ni bil konkreten: »Ravnali bomo skladno z referendumskim izidom«. O pozivih k odstopu pa župan pravi: »Spoštoval bom voljo večine, ki mi je zaupala vodenje občine za štiri leta in ne želje osmih odstotkov tistih, ki bi želeli, da prelomim svojo prisego. Svoj mandat bom končal tako, kot sem ga začel - odgovorno in premišljeno, predvsem pa uspešno in z ekipo, ki sem jo izbral sam.«

Na DUTB, pobudnici OPPN, so za Delo potrdili, da ima v sporu prav občinska uprava. Hoteli so izboljšati položaj z manj pozidave, stari načrt jo predvideva za okoli 35 odstotkov več, pravijo v DUTB. Pred referendumom so svoje zemljišče cenili na 2,25 milijona evrov, v zadnjem času pa so ga je umaknili iz ponudbe. »DUTB na zemljišču ne načtuje investicij, ampak ga namerava prodati. Nov položaj bo DUTB proučila in se nato odločila za nadaljnje korake,« so nam odgovorili včeraj.