Bossman prevzel župansko lento

Brez zapletov so v Piranu izpeljali konstitutivno sejo novega občinskega sveta in z vsemi 25 glasovi svetnikov potrdili mandate ter sprejeli ugotovitveni sklep, da je novi župan Peter Bossman, sicer zdravnik po poklicu, ki bo to funkcijo opravljal poklicno, zaradi česar bo v svoji zasebni ambulanti le občasno opravljal tudi delo zdravnika.

Objavljeno
12. november 2010 18.50
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran - Občinski svetniki so z vsemi 25 glasovi izvolili tudi komisijo za volitve in mandatna vprašanja, v kateri so dosedanji župan Tomaž Gantar (Piran je naš), Gašpar Gašpar Mišič (Neodvisni.si), Boštjan Vranješ (Združena Istra), Bruno Fonda (italijanska narodnost) in Mitja Cestnik (SD), ki bo najverjetneje postal tudi predsednik te komisije. Piranski svetniki so se tudi pohvalili z dejstvom, da je v piranskem svetu kar 40 odstotkov svetnic, kar je menda največji delež v državi. Kako se bo dokončno oblikovala koalicija, je bilo mogoče razbrati že iz včerajšnjih glasovanj, pri katerih je za nekatera povsem nepomembna vprašanja enotno glasovalo šest članov SD, štirje člani Neodvisni.si, dva člana LDS in 1 član Združene Istre, v opoziciji pa očitno ostaja 5 članov PJN, 2 člana SDS in 2 člana DeSUS. Kako se bodo odločali trije člani italijanske narodnosti, pa bo videti pri posameznih odločitvah.

Ustoličenje prvega temnopoltega župana je zvabila 27 novinarjev in snemalcev (torej več kot je članov sveta), med njimi tudi tujih medijev. Peter Bossman je v svojem prvem nagovoru dejal: "Verjetno se bo dogajalo, da ne bomo imeli vedno istih pogledov na reševanje problemov. Kljub temu naj bodo razprave skrbne, korektne, brez žalitev in diskreditacij. V medsebojnih odnosih bodimo spoštljivi, pristopimo k delu konstruktivno, saj nas čaka kar nekaj let snovanja in uresničevanja ciljev, ki naj zadovoljijo pričakovanja naših občanov."

Glede svojih naslednjih potez Peter Bossman ni želel biti zelo konkreten. Prva zamenjava bo predstavnica za odnose z javnostmi, ki bo po novem postala Slavica Tucakov (namesto Danice Cmrečnjak). Kako bo z drugimi v občinskih uradih, pa bo povedal potem, ko bo opravil vse načrtovane pogovore. Glede podžupanov je ostal Bossman še nedoločen, vendar je pritrdil, da se pogovarjajo o tem, da bi imeli dva podžupana in da se dogovarjajo z enim, ki naj bi to funkcijo prevzel poklicno. To bo najbrž Gašpar Gašpar Mišič. Drugi podžupan, ki je neuradno znan, bo Bruno Fonda (kot predstavnik manjšine). Za tretjega pa niti neuradno nihče ne ve. Bossman bo zaposlil tudi svojega svetovalca, vendar bo prva dva meseca to delo še opravljal dosedanji županov svetovalec - Igor Maher.