Bossman ukrepa zaradi hrupa iz lokalov

Alaya ima skrajšan urnik obratovanja. Meritve v Piranu pokazale prekoračitve hrupa v Cafe Tetaru in Da Noi.

Objavljeno
28. avgust 2013 19.36
Alaya Portorož
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož - Znani gostinski lokal Alaya na lucijski plaži, je moral minuli petek skrajšati obratovalni čas s tretje ure zjutraj na polnoč. Ukrep je zahteval piranski župan Peter Bossman potem, ko je bil obveščen, da je policijska uprava tudi letos ugotovila v njem kršitev javnega reda in miru. Dvem lokalom v Piranu so izmerili preseganje dovoljenega hrupa.

Vse kaže, da je piranski župan Peter Bossman nekoliko odločneje posegel v obratovanje gostinskih lokalov v občini. Posege je napovedal že pred poletjem, ko je maja letos (zaradi pritožb krajanov iz prejšnjih let) najavil merjenje hrupa. Meritve so 14. avgusta opravili strokovnjaki Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor in to v Piranu, kjer se oblikuje civilna iniciativa proti posameznim kršiteljem. Z občinske uprave so nam včeraj odgovorili, da so v obeh primerih meritev: lokal Da Noi in Cafe Teater meritve pokazale preseženo dovoljeno raven hrupa. Zato je urad za inšpekcijo in redarstvo občine Piran odstopil v ponedeljek prejete meritve hrupa iz lokalov pristojnim inšpekcijam (inšpektoratu RS za kmetijstvo in okolje). Piranski inšpektorji so predlagali uvedbo postopkov zaradi kršitve treh uredb, ki urejajo način uporabe zvočnih naprav in emisije hrupa v okolju. "Šele, ko bo ukrepala pristojna državna inšpekcija, bomo lahko tudi v občinski upravi sprejeli ustrezne ukrepe, tudi skrajšanje obratovalnega časa," nam je včeraj pojasnila Slavica Tucakov.

V Alayi upajo, da je krajši urnik samo začasno

Glede skrajšanja obratovalnega časa v lokalu Alayi nam je Slavica Tucakov pritrdila, da je do tega prišlo, vendar nam podrobnejših informacij o tem primeru ni želela dati, ker postopek še vedno poteka. Rikardo Frankarli, lastnik Alaye (in najemnik obalnega zemljišča od skupine Bernardin) je pojasnil, da se je na ukrep pritožil in upa, da bo s pritožbo čim prej uspel, saj ima zaradi skrajšanega urnika poslovno škodo. Nam je pojasnjeval, da naj bi šlo samo za en prekršek, ki so ga zagrešili gostje v njegovem lokalu in zato ne more biti odgovoren lokal, saj so varnostniki ustrezno ukrepali, trdi Frankarli. Na naše vprašanje, če njegov lokal morda moti okolico, sosede ali druge turistične organizacije, nam je odvrnil, da se občasno oglasi samo ena gospa iz Lucije, ki jim telefonira in zahteva znižanje basov. Ko ji ustrežejo je vse v najlepšem redu.

Od občine Piran pa smo zvedeli, da je imela Alaya samo v lanskem letu 14 posredovanj policije, zato je letos zadoščal en prekršek, saj so lokal pred tem večkrat opozorili, da mora spoštovati javni red in mir. Čeprav nam je Frankarli zatrdil, da z glasno glasbo prenehajo že ob eni uri zjutraj, pa so nam drugi prebivalci in gostje kampa zatrdili, da zaradi Alaye ne morejo spati.

Ker so se v javnosti pojavili očitki, da je Peter Bossman ukrepal samo proti Alayi (ker naj bi s tem pomagal Vejsilu Hotu, solastniku Paprike), so nam v občinski upravi odgovorili, da je v postopku tudi lokal Paprika. Odločitev še ni sprejeta. Aleksander Jančar, ki je skupaj s Hotom solastnik Paprike, je pojasnil, da je najemnik lokala T2K Storitve in da je za spoštovanje predpisov odgovoren najemnik lokala. Primož Ogrizek, ki je povezan s T2K Storitve, nam je pritrdil, da so letos dobili osemkrat obiske policajev, da imajo obratovalno dovoljenje do treh zjutraj. Živo glasbo imajo na terasi do ene, po eni uri pa še glasbo v lokalu. Prepričan je, da je (tako kot Alaya) to pomemben del portoroške turistične ponudbe, soglašal pa je, da bi morali vsi turistični deležniki v kraju doseči dogovor in nekakšno sožitje. Izrazil je upanje, da bodp z občinsko upravo lahko prišli do skupnega jezika.

Kar nekaj turističnih delavcev nam je povedalo, da je skrajni čas za dogovor in uskladitev interesov, saj je brez tega močno načeta zastavljena turistična ponudba v kraju. Vse pa zanima, kako odločen bo piranski župan pri zastavljenih zahtevah in začetih ukrepih.