Bossmanov stanovanjski razvoj gre na referendum

Župan Peter Bossman je prepričan, da uprava zagovarja pomemben ravojni projekt in da referendum ni potreben.

Objavljeno
15. januar 2013 21.01
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija - Spomladi bodo imeli v piranski občini referendum. Civilna iniciativa za zeleno in pravičnejšo občino, za ohranitev zelenega območja Kampolin je namreč v sedmih delovnih dneh zbrala 820 potrjenih in overjenih podpisov piranskih volivcev, kar je več kot 5 odstotkov podpore vseh volivcev za referendum o odloku, ki predvideva pozidavo Kampolina v Luciji.

Načrtovani pozidavi hudourniške grape v Luciji se je zoperstavila civilna iniciativa, ki je proti temu zbirala podpise že leta 2011. Toda občinska uprava zahtev civilne pobude ni upoštevala. Občinski svet je novembra 2012 soglasno sprejel občinski podrobni prostorski načrt Kampolin terase, ki na območju zaraščene, zapuščene in hudo neurejene hudourniške grape sredi stanovanjskega naselja Kampolin v Luciji, predvideva gradnjo vkopane garaže za 125 parkirnih mest, gradnjo 42 različno velikih stanovanj, parkovno ureditev, ureditev pešpoti, otroškega igrišča in ureditev bližnjih cest.

Peter Bossman je včeraj v Luciji sklical tiskovno konferenco o tem projektu in dejal: "Ne smemo zavirati razvoja Lucije, kar se v primeru tega referenduma žal dogaja." Pojasnil je, da bi s posegom najprej poskrbeli za mirujoči promet, ki je v tem delu Lucije povsem neurejen. Od 125 garažnih parkirnih mest bi jih bilo namreč 50 namenjenih prebivalcem najbližjih hiš, ki zdaj parkirajo kar po javnih površinah. Poleg tega bi pridobili nekaj poceni stanovanj, ki bi jih namenili za socialna stanovanja in za stanovanja za mlade družine iz piranske občine, ker naj ne bi imeli na voljo možnosti nakupa poceni stanovanj. Za nameček pa bi uredili povsem zanemarjen prostor, v katerem je vse divje zaraščano in kamor neodgovorni krajani odlagajo smeti. "Pogrešam konkreten predlog predstavnikov civilne pobude, kako urediti to območje in s kakšno finančno konstrukcijo. Občina se obnaša gospodarno in je našla rešitev, pri kateri prebivalcem ne bo potrebno prispevati svojih sredstev," je izjavil Bossman.

Na vprašanje, kolikšna bo naložba, kdo bo investitor in katera banka bo pomagala izpeljati projekt, nam včeraj Branko Volkar, tretjinski solastnik zemljišča in pobudnik načrta, ni hotel ali mogel odgovoriti. Ker gre skupaj za 140 parkirišč v vkopani garaži in 3800 kvadratnih metrov stanovanjskih površin na gradbeno zelo težavnem terenu, sklepamo, da bi naložba znašala kakih 8 do 10 milijonov evrov. Podjetje DIB 3, ki je v lasti Branka Volkarja, s katerim namerava občina Piran v soinvestitorstvu izpeljati posel, pa je po podatkih GVIN v letu 2011 imelo 93 evrov sredstev, za 94.000 dolgov in 87.900 evrov negativnega kapitala. Zato krajane zanima, ali je občinska uprava preverila boniteto družbe, s katero se namerava lotiti projekta.

Na včerajšnji tsikovni konferenci v Luciji so večkrat očitali, da naj bi šlo za politično motiviran referendum in da gre v resnici za preverjanje zaupanja politike in delovanja piranskega župana in njegove ekipe. Marko Zorman iz civilne iniciative, je zavrnil očitek, da so referendum sprožili iz političnih motivov: "Šlo je za povsem logično nadaljevanje naših prizadevanj potem, ko so naše pobude obšli. Naj ne govorijo, da gre za politični referendum, ker bo to samo zanje slabše. Podporo pri volivcih smo dobili v rekordno kratkem času.

Ta je še nas presenetila, navkljub temu, da je bila okolica sedeža upravne enote v Luciji minule dni skoraj prazna. Mi smo prepričani, da je urbanistično načrtovanje v občini stihijsko in da sloni na interesih posameznih skupin, katerih cilj največkrat ni delovanje za blagor skupnosti. V občini in na Obali je že veliko praznih stanovanj. Raje bi v preveč pozidanem Kampolinu uredili park za rekreacijo," je dejal Zorman. Predsednik sveta KS Franko Fičur in najblićžji sose garpe Jože Hporvat sta dejala, da ima županov projekt podporo večine Lucijčanov.