Bossmanove težave z internetom (in s kadri)

Občinska uprava prevzela družbo za brezžični internet brez soglasja občinskega sveta.

Objavljeno
23. april 2013 21.45
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Piranski župan ima vse več težav z nekaterimi projekti.

Zapletlo se je tudi z občinskim podjetjem Obalni tehnološki sklad (OTS), ki ga zdaj temeljito pregledujejo koprski kriminalisti in Komisija za preprečevanje korupcije. Župan je odločil, da bo naredil revizijo projekta tega podjetja, da ugotovijo, ali so tam denar porabili v skladu s pogodbo.

V piranski občini se je že lani vnela vojna med dvema podjetjema, ki sta začeli projekt postavljanja omrežja brezžičnega dostopa do interneta. Sara Parovel, prejšnja lastnica enega od teh podjetij - Obalnega tehnološkega sklada (OTS), d.o.o. - je pred enim letom družbo brezplačno podarila občini Piran.

Občinske strokovne službe so pripravile pogodbo o brezplačnem prenosu poslovnega deleža OTS. In ker je šlo za brezplačno pridobitev poslovnega deleža, to ustanoviteljstvo družbe ni bilo predmet obravnave in odločitev občinskega sveta.

Skupaj s podjetjem je občina pridobila tudi njenega direktorja, Mitjo Cestnika, ki je sicer svetnik iz Bossmanove SD. Občina je za delovanje družbe in postavljanje omrežja Free-Pi, slednji od lanskega aprila do letošnjega januarja odštela 91.000 evrov. Od tega je šlo 50.000 evrov za infrastrukturo in tehniko, preostalih 41.000 pa za plačo direktorja in stroške podjetja, ki ima sedež v prostorih Avditorija.

Ves ta način prevzema ustanoviteljstva družbe in plačevanja brezžičnega intereneta so Bossmanovi nasprotniki komentirali kot primer koruptivnega obnašanja, saj naj bi šlo za projekt, ki je predvsem zaposlil enega od SD svetnikov v občinskem podjetju. Očitki so prihajali tudi zato, ker je v občini že delovala druga družba, ki je sama, brezplačno vzpostavljala brezžični dostop do interneta in se je financirala iz oglaševanja.

Lani oktobra se je družba Obalni tehnološki sklad hvalila, da že deluje 20 oddajnih točk v piranski občini, zdaj naj bi jih bilo aktivnih nekaj čez 50 (od načrtovanih 80) predvsem pa, da so vzpostavili sistem oziroma omrežje za brezžični internet, ki je desetkrat cenejši od omrežij v drugih slovenskih občinah.

Včeraj nam je Mitja Cestnik dejal: "Če bi mi postavljali omrežje brezžičnega interneta v Ljubljani, bi to stalo 850.000 evrov, v resnici pa bo Ljubljano stalo kakih 15 milijonov evrov." Oktobra so z občinske uprave javnosti zatrdili, da so vsi postopki pri prevzemanju podjetjka OTS v skladu z zakonodajo in "podkrepljeni z mnenji KPK, Računskega sodišča... Zdaj pa ugotavljajo, da ta navedba ni ustrezala resnici.

Lani novembra je KPK prejela anonimno prijavo na račun nepravilnosti v tem piranskem občinskem projektu. Včeraj nam je Polona Osrajnik s KPK odgovorila, da je komisija v tej zadevi uvedla postopek in da je obravnava primera v zaključnji fazi. Namigi, ki naj bi jih v zvezi s tem primerom dobil župan Bossman, niso najbolj spodbudni. Tudi zato ne, ker bi morali oddajnike občinskega podjetja že pred meseci vpisati v kataster gospodarske javne infrastrukture in tega doslej niso naredili.

"Najprej bomo počakali na mnenje KPK in informacije s strani kriminalistov, potem, pa bomo naročili revizijo projekta," so nam odgovorili iz občinske uprave. Mitja Cestnik pa je vse namige zavrnil: "To je po vsej sili iskanje dlake v jajcu pri dobrem projektu. Nepravilnosti in nezakonitosti ni."