Bosta najboljša moška v dami postavila Guinnessov rekord?

Mojstra v hitropotezni dami sta se lotila postavljanja rekorda. Zdržati morata do 10. ure v nedeljo.

Objavljeno
18. avgust 2012 21.14
Posodobljeno
18. avgust 2012 21.14
SLOVENIJA LJUBLJANA 15.08.2012 DARIO BERGINC IN BART STEGEMAN POSTAVLJATA SVETOVNI REKORD V IGRANJU HITROPOTEZNE DAME FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
M. G., NeDelo
M. G., NeDelo
Ljubljana - Bart Stegeman in Dario Berginc sta na Prešernovem trgu v Ljubljani od 10. ure postavljata svetovni Guinnessov rekord v najdaljšem igranju hitropotezne dame: 24 ur naj bi sedela za mizo.

Po dveh letih dogovarjanj sta se najboljša igralca te strateške igre v Sloveniji odločila, da jo bosta igrala 24 ur brez prekinitve, odigrati pa sta sklenila 120 iger po deset minut. Oba igrata damo že približno 25 let. To je miselna in strateška igra s tisočletno zgodovino. Vsak igralec ima dvajset figur, s katerimi lahko taktizira. Za hitropotezno damo, ki jo igrata Bart Stegeman in Dario Berginc, ima vsak pet minut oziroma tri sekunde časa za potezo, kar pomeni, da se ena igra konča v dobrih desetih minutah.

Svetovnega rekorda za najdaljše igranje hitropotezne dame še ni, svetovni rekord za najdaljše igranje dame pa je 59 ur. Vendar, kot pravi Berginc, pri igranju dame ni pravil, kdaj se igra konča oziroma premaknejo figure, saj so dovoljene tudi špekulacije, česar pri hitropotezni dami ni.