Boštjanu Jazbecu ni uspel veliki met

Podporo skupine z evrom za člana izvršilnega odbora ECB je dobil Nizozemec Elderson.

Objavljeno
05. oktober 2020 17.29
Posodobljeno
05. oktober 2020 19.23
Boštjan Jazbec je bil na čelu Banke Slovenije v času zadnje sanacije banke: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Bruselj - Finančni ministri skupine z evrom so na videokonferenčnem zasedanju za naslednika Luksemburžana Yvesa Merscha na položaju člana izvršilnega odpora ECB podprli nizozemskega centralnega bankirja Franka Eldersona.

Njegov edini tekmec za položaj je bil nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Eldersonovo imenovanje bo evropskemu svetu uradno priporočil Svetu EU. Merschev osemletni mandat se izteče 14. decembra.

Ob predsednici Christine Lagarde (Francija) in podpredsedniku Luisu de Guindosu (Španija) so člani izvršilnega odbora še štirje: Mersch, Irec Philip Lane, Italijan Fabio Panetta in Nemka Isabel Schnabel.

Izvršilni odbor je odgovoren za tekoče poslovanje ECB. Izvaja monetarno politiko v skladu s smernicami in sklepi, ki jih sprejme Svet ECB. Pri tem daje potrebna navodila nacionalnim centralnim bankam. Izvršilni odbor je odgovoren za pripravo sej Sveta ECB. Jazbec od leta 2018 dela v Bruslju kot član odbora in direktor za načrtovanje in odločanje o reševanju v Enotnem odboru za reševanje, ki deluje v okviru bančne unije. Od leta 2013 je bil na položaju guvernerja Banke Slovenije.  

Elderson opravlja funkcijo izvršnega direktorja za nadzor pri nizozemski centralni banki.