Bralka: prodali so mi ponarejeno hrano

Špela je upala na slastne škampove repke, dobila pa ponaredek iz zmletih rib in kemikalij.

Objavljeno
04. november 2011 11.26
Posodobljeno
06. november 2011 08.00
R. S.
R. S.

Bralka Špela iz Nove Gorice poroča o ponarejeni hrani, ki jo je kupila v lokalni diskontni trgovini.

»Za kosilo sem želela pripraviti škampove repke. Kupila sem globoko zamrznjene, sin pa je doma pri branju drobnega tiska na embalaži ugotovil, da reč v embalaži ni noben rak, ampak nekakšen nadomestek, pripravljen iz bogvečesa. Vse skupaj je imitacija!« Bralko zanima, kaj lahko naredi?

Mlete ribe in volovja kri namesto pravih rakov

Izkazalo se je, da je Špela kupila t. i. surimi, hrano, izdelano iz zmletih rib. Tem dodajo umetne arome in barvila ter jih s kalupi oblikujejo tako, da imitirajo podobo morskih sadežev ali rakov. Tovrstni izdelek pogosto ne vsebuje niti sledi tistega, kar naj bi v resnici bil, čeprav se prodaja pod imenom, denimo, 'rakove klešče'.

Namesto oglaševanega izdelka proizvajalci uporabijo kar zmleto belo ribo, na primer osliča, ki je neprimerno cenejši od mesa pravih rakov. Zmesi dodajo beljak za vezivo, encim transglutaminaze, glutamat in sorbitol, zato je kuhan izdelek gumast na otip.

Gurmanom verjetno ne bo v pogodu podatek, da so še do predkratkim proizvajalci surimija med ribjo zmes dodajali tudi volovjo kri, saj je ta pripomogla k lažjemu zgoščevanju zmesi. Po izbruhu bolezni BSE so to prakso opustili, kri pa so zamenjali s kemikalijami.

Kako prepoznati ponaredek?

1. Najenostavnejši kazalec je cena. Če kupujete globoko zmrznjen jastogov rep, cena pa bo za drobiž, potem vedite, da nekaj ni v redu.

2. Označbe na embalaži. Po zakonu mora biti vsa hrana primerno označena. Ne pustite se zavesti fotografiji na embalaži ali imenu izdelka. Poglejte raje seznam sestavin. Tiste sestavine, ki je zapisana na prvem mestu, je v izdelku največ.

3. Videz: kupujete rakove klešče, pa so v embalaži vse od prve do zadnje enake? Seveda, ko pa so jih izdelovali s kalupom!

Je prodaja take hrane sploh legalna?

Povedano na kratko: da. Na ZPS pojasnjujejo: bodite pozorni na deklaracijo. Proizvajalci lahko za označbo izdelka uporabljajo fantazijska imena, na primer 'rakove klešče', če je k temu dodana tudi informacija o sestavi in pravem imenu živila. Ker so prave rakove klešče dejansko klešče in ne prehranski izdelek, je dovoljena tudi svoboda pri slikovnem prikazu. Vendar mora biti dodana razlaga, kaj izdelek v resnici je. Prave informacije podajata seznam sestavin in prehranska tabela na embalaži izdelka.

 

Imate tudi vi podobno izkušnjo, ki bi jih radi delili z drugimi? Pišite nam preko spodnjega obrazca.