Branko Grims ostaja predsednik preiskovalne komisije

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko predsedniku DZ Pavlu Gantarju sporoča, da Branko Grims ostaja predsednik preiskovalne komisije v zadevi Patria, dokler DZ ne izvoli novega predsednika, pri tem pa se sklicuje na poslovnik o parlamentarni preiskavi.

Objavljeno
11. marec 2011 13.43
J. S. S., delo.si
J. S. S., delo.si
Ljubljana - Branka Grimsa je predsednik DZ Pavel Gantar v sredo opozoril, da zaradi predloga treh članov komisije, ki zahtevajo zaslišanje Grimsa kot priče, ta ne bi smel voditi komisije.

Jože Tanko se sklicuje na poslovnik o parlamentarni preiskavi, ki določa, da se predsednika preiskovalne komisije lahko izvoli samo izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave.

"Iz zakona o parlamentarni preiskavi torej nedvoumno sledi načelo, da mora preiskovalno komisijo voditi eden izmed poslancev, ki so predlagali njeno ustanovitev," opozarja Tanko in dodaja, da je to v nasprotju z Gantarjevimi trditvami in z ravnanji koalicijskih poslancev. Prav poskusi prevzema vodenja in odločanja poslancev koalicije po mnenju Tanka očitno vodijo v nezakonito stanje, poroča STA.

Tovrstnega poskusa "sovražnega prevzema preiskovalne komisije" zakon po Tankovih navedbah ni predvideval. Vodja poslanske skupine SDS je namreč prepričan, da je bil očitno pisan za "višjo raven poslanske etike in ne za tako sramotno nizko, kot jo ima vladajoča koalicija, pri čemur Gantar 'drži štango'".

V tej poslanski skupini opozarjajo, da pod Gantarjevim vodenjem državnega zbora zlahka prihaja do očitnih in resnih kršitev zakona o tajnih podatkih, s tem pa do možnih ovadb.

"Če bi bili kot osebnost ustrezni funkciji, ki jo opravljate, bi namesto v korist otroških igric vladajoče koalicije, ki se obupno boji resnice o ozadju afere Patria, ki bi jo lahko razkrila preiskovalna komisija, povzdignili svoj glas v korist spoštovanja ustave in človekovih pravic," poziva Tanko Gantarja.

Grims je bil po Tankovem mnenju očitna žrtev sovražnega govora, z vpletanjem njegovih otrok v politično obračunavanje pa so bile kršene tudi njihove pravice. Ker je Gantar ob navedenih kršitvah temeljnih človekovih in ustavnih pravic poslancu državnega zbora molčal, je po trditvah Tanka zadnja oseba, ki bo drugim "poslancem delila pravne, moralne in etične nauke". Gantarjev molk sporoča, da ni dostojen funkcije, ki jo opravlja, sklene pismo Gantarju Tanko.