Brata Šrot pomagata prijateljem, Bojan zaposluje Boškove kadre

V Energetiki so zaposlili pobeglega direktorja Jadranske pivovare Tomaža Udriha in odslovljenega direktorja Rokometnega kluba Celje Mija Zorka. Mestna občina je računalniškemu podjetju I-rose, katerega lastnik je sosed Boška Šrota, naročila in takoj plačala analizo svoje informatike, čeprav ima občina za več kot deset milijonov evrov neplačanih zapadlih računov.

Objavljeno
10. februar 2011 19.31
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Od novega leta je v celjskem občinskem podjetju Energetika zaposlen Tomaž Udrih. Njegov odhod iz Jadranske pivovare Split v lasti Pivovarne Laško so leta 2009 hrvaški delavci pospremili s ploskanjem. Od silvestrovega je direktor celjskega občinskega podjetja Celeia Mijo Zorko, ki so se mu po odhodu predsednika Boška Šrota odpovedali v Rokometnem klubu Celje.

Decembra je Mestna občina Celje računalniškemu podjetju I-rose, katerega lastnik Janez Korun, sosed Boška Šrota v Jagočah pri Laškem, naročila in plačala analizo svoje informatike. Plačali so takoj, čeprav ima občina za več kot deset milijonov evrov neplačanih zapadlih računov. Vprašanja v zvezi s tem smo poslali županu Bojanu Šrotu, ta pa je pojasnjevanje prepustil vodji oddelka za splošne zadeve Poloni Rifelj, direktorju občinskega podjetja Energetika Aleksandru Mirtu in predsedniku nadzornega sveta občinskega podjetja Celeia Damjanu Vrečku, sicer načelniku Upravne enote Celje.

Šrot je bil do januarja predsednik nadzornega odbora javnega podjetja Energetika, za predsednika odbora v novem mandatu pa ga je prejšnji mesec mestni svet ponovno imenoval, čeprav zakon o integriteti in preprečevanju korupcije to prepoveduje. Tomaža Udriha so v Energetiki zaposlili januarja, Mirt pa je pojasnil, da so zaposlitev organizatorja poslovnih procesov načrtovali več let. Mirt se je z Udrihom pogovoril in ga zaposlil »brez kakršnega koli posredovanja tretje osebe«.

Spomnimo, da je moral Udrih iz skupine Laško po tem, ko jo je zapustil Boško Šrot. Še danes ni povsem jasna Udrihova direktorska vloga v Jadranski pivovari Split in v splitski Družbi za nekretnine v lasti proslulega Centra naložb. A s tem se ukvarjajo hrvaški organi pregona.

Učitelj telovadbe direktor družbe Celeia

Mestna občina je tudi edina lastnica družbe Celeia, prav tako registrirane na Hrvaškem in s poslovno enoto v Celju. Celeia upravlja celjski počitniški dom v Baški na otoku Krku in nekaj apartmajev v Sloveniji. Bojana Šrota smo vprašali, zakaj so direktorja Bojana Sedlarja 30. decembra nenadoma odslovili. Namesto župana je odgovore pripravil občinski odvetnik Igor Inkret in pojasnil, da je bil Sedlar razrešen sporazumno. Več je razložil predsednik nadzornega sveta Celeie Damjan Vrečko. Poudaril je, da občinsko podjetje Celeia »sodi pod hrvaško jurisdikcijo«, in zapisal: »Zaradi nemotenega poslovanja družbe je bil za dobo enega leta imenovan kot direktor družbe Mijo Zorko. V tem času se bodo izvedli vsi ustrezni postopki za imenovanje direktorja za polno mandatno obdobje.« Po statutu družbe Celeia direktorja ne imenuje nadzorni svet, temveč skupščina družbe. Skupščino družbe pa v celoti zastopa župan Bojan Šrot. Tako je Šrot sam odslovil Sedlarja in imenoval Mija Zorka. Vrečko je razkril še nekaj.

Akt o ustanovitvi Celeie ne določa pogojev za direktorja družbe, zato ni nič narobe s tem, da je Mijo Zorko predmetni učitelj športne vzgoje. Je pa tudi dolgoletni prijatelj Boška in Bojana Šrota. Bil je učitelj telovadbe, od leta 2007 pa direktor Rokometnega kluba Celje. Klub se je od njega sporazumno poslovil lani aprila, po pogodbi pa je ostal zaposlen do avgusta.

Boškov sosed urejal občinsko informatiko

Decembra je Mestna občina Celje naročilo oddala podjetju I-rose, ki je last Janeza Koruna, soseda Boška Šrota v Jagočah pri Laškem. Polona Rifelj z mestne občine je zanikala, da načrtujejo izločitev službe za informatiko. Vendar se je »zaradi pojavljanja vse več nejasnosti in nepravilnosti tako na strokovnem kot na upravnem področju informatike ter slabega vodenja informatike« novembra odločila, da analizo in predloge za izboljšanja informacijske tehnologije pridobijo z javnim naročilom.

Ponudbe so oddala podjetja I-rose, Artes in Novita. Pogodbo za 16.320 evrov brez davka so 7. decembra podpisali z I-rose kot najbolj ugodnim ponudnikom. I-rose je pripravil »implementacijo projekta reorganizacije, optimizacije in racionalizacije ter nujne stroškovne optimizacije«. In zakaj so mu storitev takoj tudi plačali? Rifljeva: »Glede na planirana sredstva v proračunu za leto 2010 je bil račun plačan konec decembra v skladu s pogodbo ter dodatno odobrenim popustom v skladu s pravili javnih financ, in sicer po oddani študiji z vso potrebno dokumentacijo za nadaljevanje projekta optimizacije in znižanja stroškov informatike.«

Računalniško podjetje I-rose je za časa Boška Šrota v Pivovarni Laško delalo za skoraj vse družbe v skupini Laško, tudi za ljubljansko Delo. Po zamenjavi Boška Šrota so naročila začela usihati.

Toda zakaj so delavci podjetja I-rose še januarja prihajali v prostore informatike, če so delo opravili že decembra? Rifljeva je odgovorila, da so bili glede na razmere v občinski informatiki prisiljeni najeti »zunanjega svetovalca«, ki je »dosegljiv za naknadna pojasnila in svetovanje«.

Potem pa se je Polona Rifelj razpisala o stvareh, po katerih nismo spraševali: »Glede na trenutno stanje v državi, nastrojenost javnosti proti javnim uslužbencem in naši 'zaščitenosti' pred izgubo delovnih mest, očitki, da se v javnih službah 'vedri' do upokojitve, da so javne službe zatočišča za nesposobne in neučinkovite uradnike, da smo nerazumno in neracionalno organizirani, se sprašujem, ali so naši nameni in ukrepi za zagotovitev učinkovitejše, smotrnejše ter racionalnejše uprave sporni. Menim namreč, da smo javni uslužbenci v službi davkoplačevalcev in da je naša odgovornost, da to opravičimo, in ne zlorabimo, še manj pa ščitimo in zagovarjamo.«

S tem se je mogoče, tudi v luči zaposlovanja in oddajanja del znancem in prijateljem bratov Šrot, v celoti strinjati. Le ravnati bi na občini in v njenih podjetjih še morali začeti tako.