Bratuškova: Težave v kmetijstvu so težave nas vseh

»Vsak vaš odziv na naše predloge je signal, da moramo zadeve znova proučiti«, je dejala na sejmu Agra.

Objavljeno
24. avgust 2013 16.10
Z otvoritve sejma AGRA
Pi. K., Ti. Kr., Delo.si, STA
Pi. K., Ti. Kr., Delo.si, STA
Gornja Radgona - Težave v kmetijstvu so težave nas vseh, rešiti pa jih je mogoče samo z dialogom s predstavniki kmetijskih organizacij, je ob odprtju 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni dejala predsednica vlade Alenka Bratušek. »Vsak vaš odziv na naše predloge pa je signal, da moramo zadeve znova proučiti«, je dodala.

Da se je s kmeti, ki na sejmu nasprotujejo predvsem napovedanim novim obdavčitvam, vlada pripravljena pogovarjati, je Bratuškova potrdila tudi pri stojnici sindikata kmetov, kjer že zbirajo podpise podpore nasprotovanju obdavčitvi nepremičnin. Kot dokaz, da ji ni vseeno za kmetijstvo, je navedla tekoče izplačevanje vseh kmetijskih subvencij in zagotavljanje nacionalnega deleža iz proračuna, potrebnega za izplačilo evropskih sredstev.

»Vlada si bo tudi na drugih področjih prizadevala ohranjati stabilne in predvidljive razmere za kmetijstvo in kmete, saj se zaveda, da je ta sektor težje prilagodljiv, vlada pa bo skozi socialni dialog prisluhnila prav vsem,« je še poudarila Bratuškova.

Izpostavila je kakovost v kmetijski panogi ter odličnost slovenskih izdelkov in pridelkov. In ko vse to združimo z odlično gostinsko in turistično ponudbo, imamo nekaj, česar nima vsaka država, je dejala. Po njenem tudi ni razloga, da kupci ne bi cenili slovenske hrane, vlada pa podpira povečanje pridelave domače, lokalne hrane v trgovinah in javnih zavodih.

Po ogledu je sejem, na katerem se do četrtka predstavlja 1730 razstavljavcev iz 29 držav, premierka Bratuškova ocenila kot zelo dober in znova izrekla upanje, da bo vlada s kmetijskimi organizacijami našla rešitve, ki bodo sprejemljive tudi za kmetijstvo.

Kmetijstvo ni samo velik in pomemben del gospodarske aktivnosti, pomeni tudi ohranjanje življenja na podeželju, kar se mi zdi pomembno, je dejala predsednica vlade in izpostavila dejstvo, da se tako kot preostalo gospodarstvo tudi kmetijstvo sooča s problemi.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan pa je ob težavah v kmetijstvu nanizal tudi nekaj uspehov. Za kmetijstvo bo v prihodnjem obdobju več denarja, in to za neposredna plačila 950 milijonov evrov, za slovensko kmetijsko politiko iz programa razvoja podeželja v letih 2014-2020 1,1 milijarde evrov in delež države v višini 200 do 300 milijonov evrov, je nanizal in napovedal, da na sejmu končujejo osnutek programa razvoja podeželja, ki bo oktobra poslan v Bruselj.

Za prihodnje obdobje, ko bodo rešene težave z oskrbo s pitne vode, je Židan napovedal projekte za zagotavljanje vode za namakanje, za kar na ministrstvu pripravljajo ustrezne spremembe.

Na nesprejemljivost uvedbe novih obremenitev sta opozorila predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Po besedah slednjega so delovna mesta v kmetijstvu glede na vlaganja že zdaj najdražja.

Premierka Bratuškova se je skupaj z ministrom Židanom pred odprtjem sejma na sejmišču srečala z vodji ministrskih delegacij, ki se udeležujejo Agre. Kot je dejala, so si bili enotni predvsem v treh točkah. Prva so vremenske oziroma klimatske spremembe, ki se jim bo kmetijstvo moralo prilagoditi. Druga so voda in namakanje kmetijskih površin, pri čemer bi tudi v Sloveniji morali narediti več.

Kot tretjo pa je omenila pridelavo beljakovinskih rastlin, kjer so po njenih besedah vsi ugotovili, da je Evropa bistveno preveč odvisna od uvoza, in to še od uvoza gensko spremenjenih rastlin, česar si po besedah Bratuškove naši ljudje niti ne želijo niti ne zaslužijo.