Brecelj vrnil ključe in si nakopal srd mladih

MKC Razkol v Društvu prijateljev zmernega napredka, večina hoče klub brez dosedanjega predsednika

Objavljeno
31. januar 2015 13.49
Samuel Simonovič in Anja Brodarič
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Predsednik Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN) Marko Brecelj je deset dni pred zadnjim rokom vrnil ključe koprskega MKC občini Koper. To pa je izzvalo ogorčenje večine mladih aktivistov v koprskem MKC, ki so včeraj pripravili miren protest proti Breclju in proti županu Borisu Popoviču. Zahtevajo prostore in sestanek s županom, ki jih bo sprejel in jim že zdaj obljublja prostore.

Nepričakovana odločitev Marka Breclja, da predčasno vrne ključe in prostore MKC koprski občinski upravi, je izzvala ogorčenje večje skupine mladih iz Kopra in okolice. Včeraj so pripravili miren protest, ki se ga je udeležilo malo več kot 50 aktivistov različnih društev in neformalnih pobudnih skupin. Protestirali so pred zaklenjenimi in izpraznjenimi prostori MKC in potem še pred občinsko stavbo. Podpredsednik DPNZ Samuel Simonovič pa je na občinsko vložišče oddal zahtevo in pričakovanje »žalujoče mladine na pogrebu izgubljenega MKC« za ohranitev prostorov ter zahtevo, da jih sprejme župan Boris Popovič. Trdili so, da predstavljajo večino članov društva.

Mladi nenadoma proti Breclju

»Marko Brecelj je ugotovil, da nima podpore mladih, in se odločil za predčasno predajo prostorov. S tem nas je pustil na cedilu. Ni se postavil na stran mladih, ampak za svoj interes. Odločili smo se, da z vsemi sredstvi nadaljujemo boj. Dokazati hočemo, da smo tvorci dejavnosti v MKC, in želimo od župana, da nam zagotovi nadaljevanje dela v tem prostoru ali pa vsaj nadomestne enakovredne prostore,« je med včerajšnjim protestom povedal Samuel Simonovič, ki je na vprašanje, ali so še člani društva DPZN, odgovoril, da bi to morala odgovoriti skupščina, ki bo 6. februarja. Na shodu so tudi zapeli: »Marko zdej se že seli, / ko mladina izvisi, / delala mu je program, / zdaj pa nima sploh več kam!«

Protesta so se udeležili akterji ali uporabniki društva Kluba aktivne mladine KAM, neformalnih skupin Panda banda, Nemesis Booking, Alter UP, Center za brezdomce DBI, Likej, Hard Core, Stoner Boner ... Mnoge je zanimalo, kam bodo šli zdaj brezdomci, ki so se v MKC lahko pogreli, dobili čaj ali kavico, internet, informacije iz socialne problematike, igrali biljard ... Anja Dobrovič iz skupine Nemesis Booking je dejala, da upa, da bo Popovič vsaj zdaj uvidel, kdo in kaj so delali v MKC, in da bo spoznal, kako nesmiselno je, da jih meče ven samo zato, ker je skregan z Brecljem. So pa protestniki včeraj večkrat povedali, kakšne težave so imeli tudi zaradi nenavadnih muh predsednika DPZN.

Brecelj: Dosežen je bil dvodogovor

Marko Brecelj je včeraj pojasnil, da je bil na njegovo pobudo dosežen »dvodogovor« s predstojnikom občinskega urada za družbene dejavnosti Timotejem Pirjevcem. »Vodja urada se je z menoj strinjal, da potrebujemo prostore za skladišče, ni pa se hotel podpisati pod stavek, da DPZN potrebuje prostore za nadaljnje delovanje. Občinskih prostorov je dosti, mnogi so prazni, vendar ne za DPZN in Ustanovo Pohorski bataljon. Zdaj po telefonih zasledujem Pirjevca, ker hočem vedeti, ali bodo milostni vsaj glede skladišča arhivov umetnin, muzejskih predmetov in dokumentov iz MKC. DPZN in Ustanova Pohorski bataljon bosta delovala v podpisarni stranke Akacije na Glagoljaški 4, kjer se bo stiskala še Psihosocialna glasbena poslušalnica, Art kino pa bo filme projeciral na zid Glagoljaške ulice,« nam je odgovoril Brecelj.

Popovič navdušen nad mladino

Koprski župan Boris Popovič se je na zahteve »žalujoče mladine« odzval le uro po njihovi vložitvi zahteve in javnosti sporočil, da bo predstavnike mladih z veseljem sprejel v torek. »Prostori v Gregorčičevi so bili vedno in bodo tudi v prihodnje namenjeni izključno mladim, ne pa Marku Breclju in njegovemu osebnemu preživetju na račun javnega denarja. Center mladih Koper bodo uporabljali mladi in ga tudi upravljali,« je izjavil Boris Popovič in dodal: »Edino, kar bi mi lahko očitali, je, zakaj tega nismo naredili že prej.«

Obalno-kraški lokalni odbor Iniciative za demokratični socializem (iz Združene levice) je sporočil, da je Marko Brecelj samoiniciativno zamenjal vhodno ključavnico MKC. S to potezo je preprečil morebitni skvot tistih, ki so ostali brez »zavetnika«. »V takšnem Brecljevem in občinskem dvodogovoru dveh ostajajo na najslabšem ravno tretji, ki pa predstavljajo večino.« Zato so pozvali župana, naj v reševanje prostorov vključi tudi omenjene skupine mladih, Breclja pa, naj tudi v praksi uresniči to, za kar se zavzema – za široko in odprto polje delovanja alternativne in mladinske kulture.