Mariborski zdravniki prosijo za zaščito

V UKC Maribor imajo zgolj 17 anesteziologov, za kakovostno delo bi jih potrebovali 48.

Objavljeno
10. november 2015 21.53
Zdravljenje srčnega popuščanja z matičnimi celicami Ljubljana 14.5. 2015
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Maribor, Ljubljana – Varčevanje v zdravstvu kaže zobe na najzahtevnejših točkah. V UKC Maribor imajo samo še 17 anesteziologov, čeprav bi jih za kakovostno delo potrebovali 48. Zdravniki so zaprosili za zaščito in nadzor zdravniško zbornico. Ali se bo UKC Maribor zlomil?

Mariborsko bolnišnico so letos zapustili trije anesteziologi; odšli so v tujino. To je kadrovsko že tako osiromašeni službi zadalo dodatni udarec. Zaradi upokojitev bodo kmalu ostali vsaj še brez dveh specialistk, starih 68 in 64 let. V postopku učenja je sicer 22 specializantov, ki pa še niso izšolani za samostojno delo, a jim zaradi kadrovske stiske prepuščajo delo v operacijskih dvoranah. Njihovi maloštevilni mentorji so izpostavljeni nesprejemljivo veliki odgovornosti. Ocenjujejo, da razmere za bolnike niso varne. Zato so oboji - mladi in starejši zdravniki - zaprosili za zaščito in pomoč zdravniško zbornico. Kakšna bo rešitev?

Kadrovska politika UKC Maribor, pospremljena z nenehnim varčevanjem, je pripeljala bolnišnico do resnih, morda celo nerešljivih težav. Prejšnji teden so jih obravnavali na zdravniški zbornici. Kako naprej, nam včeraj ni uspelo izvedeti; direktor Gregor Pivec je bil nedosegljiv.

Anesteziologi morajo bolnika pripraviti na operacijo, ga uspavati, nato pa bedeti nad njegovimi življenjskimi funkcijami med operacijo. Kolikor težja je operacija, toliko zahtevnejši so nadzor in ukrepi v primeru zapletov. Zahtevnost njihovega dela se poveča tudi z več boleznimi, ki jih je imel bolnik že pred operacijo. Hemofiliki, sladkorni bolniki, bolniki s slabšim imunskim sistemom zaradi raka, dojenčki ... so že sami po sebi tvegani za operacijo in potrebujejo med njo najkakovostnejšo oskrbo življenjskih funkcij. Mariborska univerzitetna bolnišnica se je na tem področju znašla v nezavidljivem položaju.

Polovico manj kot v EU

Pred četrt stoletja so imeli v takrat še Splošni bolnišnici Maribor 32 anesteziologov. Danes jih imajo polovico manj (zgolj 17, od tega sta dve zdravnici tik pred upokojitvijo), čeprav je postalo njihovo delo ravno zaradi »univerzitetnosti« zahtevnejše. Pred tem so težje bolnike pošiljali na operacijo v UKC Ljubljana, zdaj pa izvajajo v Mariboru tudi izjemno zahtevne operacije na odprtem srcu, operirajo možgane, raka, imajo intenzivne oddelke vseh vrst, tudi za novorojenčke in otroke. Poleg tega so kot univerzitetna bolnišnica dolžni – to je vsebina naziva univerzitetni – izobraževati študente in mlade zdravnike v času specializacije, da jih privedejo do samostojnega zdravljenja pacientov. Za to pa nimajo več dovolj zdravnikov specialistov, ugotavljajo na zdravniški zbornici, na katero so se obrnili mladi in starejši zdravniki s prošnjo po zaščiti in strokovnem nadzoru. Sami menijo, da takšne razmere za bolnike niso več varne.

»Imamo enajst operacijskih dvoran, v katerih delajo specializanti, nekateri šele eno leto po diplomi, ki zahtevnega dela še ne obvladajo. V pomoč in nadzor so jim včasih zgolj dva ali največ štirje specialisti, torej mentorji, ki nosijo vso odgovornost za delo specializantov, čeprav je jasno, da ne morejo biti zraven vseh in videti, kako postopajo. Prav bi bilo, da je v vsaki operacijski dvorani poleg specializanta specialist,« je povedal Boris Rižnar, anesteziolog, predsednik zdravniškega sindikata Fides v UKC Maribor.

Avstrija: višje plače, manj dela

Zgodba mariborske anesteziologije ima dolgo brado, ves čas pa je povezana z varčevanjem. »Leta in leta smo opozarjali na težavo. Ko je bolnišnica dobila naziv univerzitetna in je postalo jasno, v katero smer bo šla, nismo šli v korak s kirurško stroko in povečevali števila anesteziologov. Ko so se anesteziologi upokojevali, jih niso niti nadomeščali. To dvoje je privedlo do absolutnega pomanjkanja anesteziologov. Kadrovsko je mariborska bolnišnica na slabšem kot splošne bolnišnice. Imamo 50 odstotkov manj anesteziologov, kot je povprečje v EU. Smo na ravni Romunije,« je povedal Boris Rižnar, anesteziolog, predsednik zdravniškega sindikata Fides v UKC Maribor.

»Malo število anesteziologov pomeni prevelike obremenitve in povečano obolevnost zdravnikov. Ker ne vidijo izhoda, gredo bodisi v druge bolnišnice bodisi v tujino. Letos so odšli trije: 40-letna kolegica v Gradec, druga v bližnjo Wagno, mlad specialist pa je zaprosil za trimesečno izobraževanje na Irskem. Niso mu odobrili. Dal je odpoved in odšel za vedno. Razmere so takšne, da bo morda odšel še kateri,« pripoveduje Rižnar.

Anesteziologe rade volje sprejema vsa razvita Evropa. Čez mejo, v pol ure oddaljenem Gradcu, imajo začetniki dvakrat, specialisti pa približno trikrat višje plače za manj dela. A podobno je tudi s specialisti drugih strok, ki iz Maribora bežijo v bližnjo Avstrijo.

Ogrožena univerzitetnost

Zaradi neprimernih razmer za izobraževanje – učni postopek traja šest let – je v začetku oktobra napisala opozorilno pismo direktorju UKC Maribor Gregorju Pivcu predsednica sveta za izobraževanje zdravniške zbornice prof. dr. Bojana Beovič, ki je odgovorna za učni postopek. Pozvala ga je, naj nemudoma odpravi težave pri izobraževanju, sicer bo zbornica UKC Maribor za ta del odvzela pooblastila za izobraževanje, UKC torej ne bo več univerzitetna bolnišnica za anesteziologoijo. Vendar do sestanka na zbornici prejšnji teden v UKC Maribor ni bilo še nič bolje.

»Razmere so alarmantne z vidika varnosti bolnikov. V Mariboru vsak dan operirajo 30 ali 40 bolnikov, ob njih pa so mladi zdravniki s cmokom v grlu, ker ne vedo, kaj bo. Negotova je tudi izvedba programa, torej operacij, ki jih plačuje ZZZS. O tem bo moral odločiti direktor,« je povedal Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice, ki pričakuje rešitve od Pivca v prihodnjih dveh tednih, sicer bo zbornica Mariboru odvzela učna mesta, torej specializante. V tem primeru bi jih prerazporedili na učna mesta v drugih bolnišnicah.