Brez družbenokritične risanke v državnem zboru

Mediji in politika: V državnem zboru ni bilo razprave, ki bi ogrozila načelo politične neodvisnosti medijev.

Objavljeno
19. september 2013 22.48
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Povod za sklic nujnih sej dveh parlamentarnih odborov je bila mladinska oddaja na TV Slovenija, pravzaprav risanka o Patrii. Poslanska skupina SDS je namreč vztrajala: To je bila zloraba otrok. Razprave ni bilo.

»Na 1. programu nacionalne televizije smo zasledili posnetek, ki kaže na nedopustno zlorabo otrok,« so zapisali v obrazložitvi in tudi da »vsebina ni primerna za otroke, ki niti niso sposobni ločiti med pravnomočno ali nepravnomočno sodbo«, ter še, da je »oddaja s tovrstno vsebino zloraba mladinskega programa za politične namene«.

Poslanci SDS so zato, poleg politične razprave, zahtevali, da se RTV opraviči. A tudi to ne bi bilo dovolj: pričakovali so tudi, da poiščejo odgovorno osebo in jo ustrezno sankcionirajo.

Med prilogami, s katerimi so podkrepili svoje navedbe, sta bila članka s spletnih portalov Demokracija in Politikis.

Čeprav so risanko, ki je za določen del politike sporna, umaknili zaradi neprimerno podane vsebine, so na RTV danes opozorili, da so neodvisen javni zavod z zakonsko zagotovljeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnostjo. »Nikjer ni podlage, da bi zakonodajalec ali katerokoli od njegovih delovnih teles lahko vplival, posegal ali kakorkoli drugače sooblikoval programske vsebine neodvisne nacionalne medijske hiše,« so danes opozorili iz RTV v pisni izjavi, ki jo je generalni direktor RTV Marko Filli na začetku seje dal predsedujočima. V izjavi še piše, da se »s takšnimi sklici izrednih sej, ki jih žal ni mogoče razumeti drugače kot politični pritisk, ne moremo strinjati«.

Razprave med poslanci ni bilo, saj so izglasovali, da vsebina točke ni primerna za obravnavo, ker poslancem te pristojnosti ne daje ne zakon o RTV ne zakon o medijih.

V ponedeljek o Lombergarju

Na RTV pa je tudi sicer zelo napeto. V ponedeljek bo na seji programskega sveta Filli začel postopek razrešitve direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja. Sklep, s katerim Filli utemeljuje razrešitev, je zelo »formalističen«. V njem se sklicuje na odločitve nadzornega in programskega sveta o porabi denarja, prejetega iz kupnine za delnice Eutelstat. Sporni so koncert Vlada Kreslina, Poklon Slovenije s Prifarskimi muzikanti in Festival šansona.

Denar, ki je bil porabljen, bi namreč morali nameniti za razvoj novega tematskega kanala na televiziji, ki pa ga zaradi neuveljavitve novega zakona o RTV nikoli ni bilo. In ker je še pred poletjem programski svet Fillija pozval, naj do septembra ugotovi, kdo je za kršitve odgovoren, je Filli storil prav to: ugotovil je, da je šlo za televizijski projekt, da je bil Lombergar naveden kot vodja projekta, da je projekt organizacijsko umeščen neposredno v pristojnost direktorja ter da med nosilci projekta in direkorjem ni nobenih vmesnih odgovornih oseb, zato je za kršitve odgovoren direktor Televizije, v konkretnem primeru torej Lombergar. Tematski kanali pa so zdaj v predlogu sprememb zakona o RTV, ki je trenutno v javni obravnavi.