Brez državnega sofinanciranja bodo Soline ob evropski denar

V Sečoveljskih solinah brez sodelovanja države sami ne bodo zmogli vseh bremen.

Objavljeno
27. november 2012 11.46
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Sečovlje – V Sečoveljskih solinah, ki so med večjimi dobitniki sredstev iz projektov Life, opozarjajo, da se brez državnega deleža ne morejo potegovati za evropski denar, zato bi bilo po letu 2015 lahko ogroženih tudi najmanj 21 zaposlitev. Le kdo bo vlagal v naravo v lasti države, če sama ne zagotovi niti četrtinskega ali petinskega deleža,« je dejal vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc.

Kot smo že poročali, so se zaradi vsesplošnega varčevanja predstavniki države odločili za varčevanje tudi pri investicijah v varovanje narave. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje tako letos ni objavilo razpisa za dodatno sofinanciranje projektov iz programa Life 12. Slovenija je v Bruselj poslala samo en, zelo majhen predlog iz sklopa narava in biotska raznovrstnost.

Brez državnega deleža tudi brez EU denarja

Ali bo dobil pomoč iz programa Life, bo jasno šele marca prihodnje leto. Okoljske organizacije, ki skrbijo za zaščitena območja in biodiverziteto, so ogorčene. Le katero od zasebnih podjetij bo investiralo v zavarovana območja in večjo naravno raznovrstnost, se sprašujejo upravljavci zaščitenih območij, če slovenska država ne prispeva več svojega pričakovanega deleža? Slovenija ima namreč 35 odstotkov ozemlja zaščitenega kot pomembna naravna območja po programu Natura 2000, kar je največ med državami EU, zdaj je načrtovana še širitev za dva odstotka.

Med večjimi dobitniki sredstev projektov Life so tudi Sečoveljske soline, ki so do zdaj uspele z dvema projektoma za ohranitev biotske raznovrstnosti na območju krajinskega parka Sečoveljske soline. V letih od 2003 do 2006 so prejeli 700.000 evrov, od 2010 do 2015 pa postopoma prejemajo skupaj sedem milijonov evrov. Od zadnjega zneska je iz programa Life 3,5 milijona evrov (denar daje EU v tretjinah), slovenska država prispeva tri milijone (vsako leto eno petino), sami pa so zagotovili 500.000 evrov.

Tako so lahko v Solinah zaposlili 21 delavcev, ki skrbijo za park in za življenje v njem. Do leta 2015 bo zanje denar zagotovljen. Kaj pa bo po tem letu v primeru, če se Soline ne bodo več mogle prijaviti za sredstva iz programa Life, nam vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc ni mogel povedati. »Mi se brez državnega deleža na evropski denar ne moremo prijaviti sami,« je dejal Sovinc.

Mehanizmi za vlaganje v Naturo 2000

Eden od evropskih mehanizmov, s pomočjo katerega je mogoče vlagati v območja Nature 2000, so prav Life projekti. Slovenija je od leta 2000 pridobila 28 takšnih projektov in zanje namenila 40 milijonov evrov ter več kot polovico iz programa Life. Od leta 2007 do letos pa bi lahko iz tega programa pridobila nekaj več kot 30 milijonov evrov, dejansko jih je počrpala približno 13,5 milijona evrov, to je manj kot pol glede na pripadajočo letno nacionalno kvoto.

V povprečju je slovenska država za te projekte prispevala od 20 do 25 odstotkov (v posameznih primerih tudi več), preostalo četrtino so zagotovile okoljske organizacije in upravljavci zaščitenih območij. Zdaj se je država umaknila in se ob tem opravičila, da to počne zaradi varčevanja, pa tudi z izgovorom, da sofinanciranje programov Life projektov s strani nacionalne države ni obvezno. »To nikakor ne pomeni ukinitve novih Life projektov. Ne vemo, kdaj bo država lahko ponovno razpisala soudeležbo. Toda država pomaga nosilcem projetov tudi na druge načine. Z obveščanjem, izobraževanjem, in podobno,« smo lahko zvedeli na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Kot pravijo, se je vodstvo slovenskega direktorata za okolje sestalo z vodjem Life enote pri evropski komisiji, saj bi Slovenija rada povečala uspešnost pri pridobivanju sredstev iz tega programa. Prav tako se pogaja pri nastajanju novega programa Life, ki bo veljal od leta 2014 dalje, pri čemer bi rada dosegla čim nižji lastni delež pri izvajanju okoljskih projektov.