Brez koncesionarja na Ptuju ne bo dvorane

Za objekt vreden 9,3 milijona evrov, nameravajo kar pet milijonov dobiti od koncesionarja.

Objavljeno
22. februar 2012 09.25
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj – Svetniki bodo v ponedeljek obravnavali investicijski načrt za 9,3 milijona evrov vredno športno dvorano, kjer prihodnje leto načrtujejo predtekmovanje evropskega prvenstva v košarki. Iz proračuna bi zagotovili le 1,9 milijona, dobrih pet bi prispeval koncesionar. Kdo bi lahko bil, ni jasno. Franc Milošič

Ptuj je na razpis za arhitekturno rešitev dvorane dobil dve zamisli. Posebna komisija je izbrala slabšo in cenejšo rešitev podjetja Meteorit iz Hoč, ki je po projektantski oceni vredna 9,14 milijona evrov. Predlog SGP Tehnika iz Škofje Loke, ki »najbolj celostno rešuje zadano nalogo in poveže jasno in pregledno funkcionalno zasnovo objekta z njegovo pojavnostjo ter umestitvijo v prostor«, ni bil izbran zaradi projektanske vrednosti skoraj 18,5 milijona, komisija pa mu je podelila prvo nagrado natečaja v višini 4000 evrov. Stanko Glažar, vodja organizacijskega odbora za pripravo predtekmovanja v košarki in vodja kabineta ptujskega župana Štefana Čelana, je povedal, da se bodo po potrditvi projekta na občinskem svetu začeli pogajati s projektanti za izdelavo podrobnega načrta za dvorano, na podlagi katerega bi lahko pridobili gradbeno dovoljenje.

Po Glažarjevih besedah morajo še pred tem z ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport podpisati pogodbo o deležu države pri gradnji dvorane. Povedal je, da si po zadnjih pogovorih na Ptuju obetajo celo nekaj več denarja kot 2,5 milijona evrov, za katerega ima Ptuj sklep o dodelitvi že štiri leta. »Prav to, da so naši finančni načrti realni, cenijo na ministrstvu,« poudarja Glažar.

Dvorano bi morali začeti graditi 1. junija

Toda v finančnem načrtu je najmanj ena velika neznanka: koncesionar, ki bi športni dvorani dve desetletji zagotavljal električno in toplotno energijo in bil v zameno za to pripravljen plačati štiri milijone evrov. V ptujski občinski upravi potihem pričakujejo, da bi na razpisu izbrani koncesionar prispeval še milijon evrov, da se bo ptujska dvorana imenovala po njem. Ni pa nujno, da koncesionar za električno in toplotno energijo izbere tudi ime, je dejal Glažar. Rezultati razpisa za izbiro koncesionarja bodo znani predvodoma v sredini marca.

Dvorano nameravajo zgraditi na pomožnem nogometnem igrišču ptujskega stadiona. Prvotne zamisli o dvoetažni garažni hiši v njenem pritličju in prvem nadstropju ter o dodatnih poslovnih prostorih pod njenimi tribunami in ob njej so povsem opustili. V dvorani je ostalo 5000 sedežev, polovica stalnih in polovica montažnih. Poleg dvorane pa bi bilo po izbrani zamisli mogoče urediti parkirišče le za približno sto avtomobilov, kar po zagotovilih s ptujske občine ne predstavlja dodatnih težav. Košarkarsko združenje pri organizaciji prvenstva po Glažarjevih besedah ne vztraja in ne zahteva določenega števila parkirnih mest.