»Brez nas ni kapitala in vašega luksuza«

Prvomajsko srečanje na Debencu je minilo v opozarjanju na krivice, ki so jih deležni delavci s strani »požrešnih kapitalistov«.

Objavljeno
01. maj 2017 16.37
Debenec
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Debenec, Mirna - Tradicionalno prvomajsko srečanje na Debencu, kjer se je hrib nad Mirno dobesedno šibil pod težo več kakor 2500 ljudi, je danes minilo v opozarjanju na pravice delavcev, ki so v zadnjega četrt stoletja kršene na številnih področjih. »Gospodarstveniki in politiki pa pravijo, da imamo pravic preveč, in da zahtevamo preveč,« je zbrane nagovoril današnji slavnostni govornik David Švarc, sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije in nasprotoval njihovim zahtevam, da je treba trg dela narediti bolj prožen.

Po prepričanju Švarca želijo delodajalci ukiniti odpovedne roke, tri dni plačane bolniške, plačilo za prevoz na delo, odmor za malico, regres in med drugim tudi minimalno plačo. »Vse to so pravice, za katere se je izkoriščano delavstvo borilo dolga desetletja. Za te pravice so delavci izgubljali življenja. Za te pravice so ženske postajale vdove in otroci sirote. Izborjenim pravicam se ne smemo odpovedati,« je na zbrane apeliral Švarc in hkrati opozoril na čedalje več šikaniranja na delovnih mestih, delavci pa si iz strahu pred izgubo zaposlitve ne upajo niti sindikalno organizirati in se upirati njihovim izkoriščevalskim težnjam.

                   Za prijetno prvomajsko razpoleženje so poskrbeli godbeniki in mažuretke.

                                                    Foto: Bojan Rajšek/Delo

Po njegovem prepričanju je delavskemu razredu dovolj reševanja bank, neodgovorne razprodaje državne lastnine, menedžerskih odkupov in njihovih visokih odpravnin. Zavzel se je za ukinitev prekarnih oblik dela, redno izplačevanje plač in prispevkov, dostojne plače in pokojnine ter med drugim tudi učinkovite sodne postopke proti vsem, ki so »s svojo požrešnostjo uničili številne delavske družine«. »Delodajalcem sporočamo, vi ste tisti, ki nas potrebujete, brez nas ni kapitala in ni dobička in brez nas tudi ne bo vašega luksuza,« je sklenil Švarc.

»Turbo kapitalizem so nam podtaknili«

Že v zgodnjih jutranjih urah so se vile kolone pohodnikov iz Mirne, Mokronoga, Trebnjega in Trebelna proti koči na Debencu, kjer so organizatorji poskrbeli, da ljudje niso bili ne lačni, ne žejni. Na zalogi so imeli 300 kilogramov čevapčičev in kotletov, 80 kilogramov lignjev in 400 porcij golaža. Vsakoletni obiskovalec prvomajskega srečanja pri koči Plaz na Debencu je tudi Stane Peček iz Mokronoga. Po njegovem prepričanju je ljudem prvi maj čedalje bolj potreben in ne zgolj kot spomin na nesrečne dogodke 1886. v Chicagu, ampak zaradi sedanjega življenja v današnji družbi. »Ideja prvega maja je bila osvoboditi človeka, zato sem prepričan, da je treba to idejo spet spraviti v življenje,« meni Peček, ki je prepričan, da so pravice delavcem v teh neoliberalnih časih kršene na vsakem koraku, »saj nas kapital povsem obvladuje«.

Liljana Leš iz Trebnjega je prepričana, da je treba mednarodni praznik dela ohraniti, a žal ugotavlja, da je ta delavski praznik od leta 1991 izgubil na vsebini. »Delavci in kmetje smo že imeli svojo državo. In tega dejstva se premalo zavedamo. Aja, saj res, kdaj smo se že državljani Slovenije na referendumu izrekli za spremembo sistema. Ta uničevalski turbo kapitalizem so nam podtaknili z referendumskem izrekanjem o samostojnosti. Takrat ni bilo ne duha in ne sluha o uvedbi neoliberalizma,« je na Debencu za spletno Delo opozorila Alenka iz Ljubljane.