Brez topov jih reši le še narava

Na NLB leasing so zavrnili komentar, češ da v skladu s politiko NLB skupine aktivnosti ne morejo komentirati«,

Objavljeno
20. november 2015 17.19
regent/ZLATA LISICA 2014
Peter Rak, Maribor
Peter Rak, Maribor

Maribor - »Na voljo jih imamo še trideset, če bi jih imeli več, jih ne bi imeli kam postaviti,« je včeraj zaplet, ko je podjetje PMKD odpeljalo 39 snežnih topov iz mariborskega Pohorja, komentiral Andrej Čabrijan, predstavnik podjetja Nivis, ki je bil letos izbran za upravitelja smučišč.

PMKD, ki ga vodi direktor Matej Dimnik, je bil upravitelj smučišč na Pohorju v lanski sezoni, letos pa je to Nivis, ki se je tudi edini prijavil na razpis. Andrej Čabrijan je bil lani pooblaščenec PMKD, sedaj pa je v isti vlogi v podjetju Nivis, ki je bilo ustanovljeno šele maja. Očitno je med obema podjetjema prišlo do spora, zato je v torek zvečer Matej Dimnik v spremstvu odvetnika prišel v prostore ob vznožju Pohorja in odpeljal 39 topov.

Topovi, ki so sicer v lasti NLB leasinga, so bili odpeljani v skladišče v Rušah. Na NLB leasing so zavrnili komentar, češ da »v skladu s politiko NLB skupine in veljavno zakonodajo poslov in aktivnosti s posameznimi komitenti ne morejo komentirati«, vendar smo izvedeli, da so s postopki seznanjeni. Topove so na novi lokaciji popisali ter podjetju PMKD, ki je najemnik lizinga, izdali nove zavarovalne police za sklenjeni posel. Dimnik za komentarje ni bil dosegljiv, zelo redkobeseden pa je bil tudi Andrej Čabrijan. O ozadju spora ni hotel govoriti, sicer pa z Matejem Dimnikom komunicirata samo še preko odvetnikov. »Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da topove dobimo nazaj«, je dejal Čabrijan, saj so nenazadnje za odpeljane topove že imeli podpisano najemno pogodbo.

Po njegovem mnenju pa smučarska sezona na Pohorju zaradi zapleta ni ogrožena; v prihodnjih dneh se obetajo snežne padavine in dovolj nizke temperature na višje ležečih smučiščih, zato je razpoložljivih topov več kot dovolj, sicer pa pričakuje, da se bo spor sorazmerno hitro rešil v njihovo korist.

To ni prvi zaplet s snežnimi topovi na Pohorju: pred dvema letoma je NLB Leasing zaradi neplačevanja obveznosti prekinil pogodbe za lizing snežnih topov in teptalnikov za sneg, tedaj še v upravljanju Športnega centra Pohorje, Smučarskega kluba Branik in Športnega centra Areh ter jih odpeljal v svoje skladišče na Teznem. Spor se je kasneje razrešil, vendar po Čabrijanovih besedah tudi v primeru, če se zadeva zaplete to ne bo nič tragičnega, saj so včasih sezono uspešno izpeljali tudi s samo desetimi topovi.

Tudi Boštjan Zagorac iz podjetja Marprom, ki bo tudi letošnjo zimo razpolagal s koncesijo za upravljanje žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, ni zaskrbljen. »Zaplet s topovi se nas ne tiče, iz Nivisa pa smo dobili zagotovila, da je vse pripravljeno za smučarsko sezono,« je dejal. Če bodo vremenske razmere ugodne, načrtujejo zagon naprav 17. decembra.