Brezdomcev v svoji bližini nočejo

Prve dejavnosti humanitarnega centra v Novi Gorici bodo zaživele do konca leta, okoliški prebivalci z dvomi o primernosti lokacije.

Objavljeno
17. november 2015 18.01
ace/brezdomec
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica − V nekdanjem samskem domu Primorja, ki ga je novogoriška občina pred dobrim letom kupila na javni dražbi za pol milijona evrov, bodo do konca uredili prostore za brezdomce in pro bono ambulanto, kasneje naj bi tu svoj prostor dobile še druge humanitarne dejavnosti. A kot kaže, okoliški prebivalci dvomijo o primernosti lokacije za nastanitev brezdomcev.

Na 9094 kvadratnih metrih nastajajočega humanitarnega centra namerava novogoriška občina vzpostaviti skladišče za hrano, obleke, program za brezdomce, javno kuhinjo z razdelilnico hrane za socialno ogrožene ter večnamenski prostor, glede na velikost objekta pa bi bilo vanj mogoče umestiti celo mladinski center in mladinski hotel.

Kot pojasnjuje Marinka Saksida, načelnica oddelka za družbene dejavnosti, so najprej začeli z urejanjem prostorov v pritličju, kamor bodo poleg pro bono ambulante umestili še okrog deset postelj za brezdomce. Letos je občina za preureditev prostorov v nekdanjem samskem domu Primorju, vključno z ureditvijo električne napeljave, vode in sob, v proračunu namenila 38.000 evrov, programu za brezdomce pa bo po besedah Saksidove namenjen prvi poudarek, saj se s problematiko na Goriškem srečujejo že vrsto let. »Seveda ni realno pričakovati, da že jutri brezdomcev na ulicah ne bo več, saj se bodo prostovoljno odločili, ali hočejo v humanitarni center,« poudarja.

Kot navaja Matej Vončina iz novogoriškega centra za socialno delo, se s problematiko brezdomcev srečujejo že od leta 2000, program dela z brezdomci na ulici pa je zaživel šest let pozneje. Pomagajajo jim na različne načine, z urejanjem bivanja po samskih domovih in domovih za upokojence, prav tako jim nudijo brezplačne tople obroke in oblačila. »Na centru za socialno delo ima trenutno zakonsko prebivališče prijavljenih 33, medtem ko je v naši neuradni evidenci med 84 in 85 brezdomnih oseb,« pravi.

A kot je pokazala razprava, ki so jo v ponedeljek zvečer pripravili v Novi Gorici, da bi domačinom predstavili nastajajoči humanitarni center in njegove vsebine, imajo okoliški prebivalci precej pomislekov o primernosti umestitve lokacije za nastanitev brezdomcev. Dvomijo namreč, da nad njimi ne bo dovolj kontrole in da bodo še vedno popivali. Predstavniki občine so tovrstne strahove želeli omiliti in domačine povabili, da naj obiščejo katerega izmed centrov za brezdomce v državi ter se tako prepričajo, kako v njih poteka življenje. Nazadnje so sklenili, da bodo okoliški stanovalci izbrali predstavnika, ki bo odslej sodeloval pri nadaljnjih postopkih urejanja centra.

Sicer pa bi morali po mnenju direktorja Stanovanjskega sklada Nova Gorica Tomice Dumančića v nastajajočem humanitarnem centru poskrbeti tudi za krizno namestitev družin po deložaciji. Na perečo težavo je opozoril tudi Vončina, ki je prepričan, da bi morali posebno enoto za takšne primere urediti v sodelovanju z omenjenim skladom.