Brezigarjeva je Slapniku odgovorila o pregonu laži in obrekovanja

Ker predsednik države Danilo Türk ni ovadil predsednika SDS Janeza Janše, državni tožilci v Ljubljani niso začeli kazenskega postopka zaradi obrekovanja, je generalna državna tožilka Barbara Brezigar odgovorila Tadeju Slapniku. Slednji se je na odgovor že odzval.

Objavljeno
09. februar 2011 15.45
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Poslanec Zaresa Tadej Slapnik jo je prejšnji teden vprašal, ali bo proti Janezu Janši sprožila »pregon po uradni dolžnosti«, ker je ta zatrdil, da predsednik države laže.

Barbara Brezigar je Slapniku pojasnila (pojasnilo objavljamo v celoti), da odločanje o takšnih kazenskih postopkih ni v pristojnosti generalne državne tožilke, ampak o tem odločajo okrožni tožilci. Je pa podrobno pojasnila, da v primeru, če je ogrožena čast ali dobro ime državnih, občinskih ali pokrajinskih organov ali uradnih in vojaških oseb v zvezi z opravljanjem dela v tem organu, tožilci po zakonu začnejo pregon le, če to predlaga prizadeti sam. Pri sramotitvi republike Slovenije pa bi se pregon lahko začel tudi brez soglasja prizadetega, če bi tožilec prejel kazensko ovadbo in bi obstajali dokazi. Sramotitev bi morala biti, opozarja Brezigarjeva, usmerjena v funkcijo predsednika republike, sicer ne gre za takšno kaznivo dejanje.

Odgovor Brezigarjeve Slapnika ni prepričal. Zapisal je (odgovor objavljamo v celoti), da "ste že večkrat v javnosti zatrdili, da lahko tožilci sprožijo kazenski pregon na osnovi prispevkov v medijih, če je v njih moč uzaznati elemente kaznivih dejanj. In v primeru obrekovanja Janeza Ivana Janše so jih mediji polni". Ob tem jo sprašuje, ali bo državno tožilstvo v tem primeru odločalo in poslovalo skladno z Zakonom o državnem tožilstvu, Državnotožilskim redom in drugimi predpisi.

Razlog za Slapnikovo poizvedovanje je bila Janševa izjava po srečanju pri premieru Borutu Pahorju (SD) o zapiranju arhivov. Janša je o lanski izjavi predsednika republike v parlamentu ob ustavni obtožbi, da je za atentat v Velikovcu izvedel iz medijev, dejal: »Po tem, kar smo našli v javnem delu arhiva, in ne v Sovi, predsednik države laže: neposredno je bil obveščen o tej akciji.« Iz predsednikovega urada so odgovorili, da »predsednik SDS v svoji znani politični maniri znova neutemeljeno obtožuje«. V SDS so napovedali, da bodo v tem tednu razkrili dokument, ki bi naj neposredno obveščenost tedanjega sekretarja SZDL za manjšinska vprašanja dokazal, predstaviti ga nameravajo jutri. Kot smo izvedeli v predsednikovem kabinetu sodnega pravdanja Türk zaradi Janševih izjav ni sprožil in ga za zdaj ne namerava.