Brezje: črno zgrajene hiše v temi

Republiški elektroenergetski inšpektorat je 72 gospodinjstvom v največjem novomeškem romskem naselju Brezje prejšnji teden odklopil na črno priklopljeno elektriko.

Objavljeno
17. februar 2007 07.00
Novo mesto – Republiški elektroenergetski inšpektorat je 72 gospodinjstvom v največjem novomeškem romskem naselju Brezje prejšnji teden odklopil na črno priklopljeno elektriko. Približno 50 Romov, novomeški romski svetnik Zoran Grm in svetnik Bojan Tudija so se zato v sredo sestali z županom Alojzom Muhičem in mu predlagali, da bi občina zagotovila začasen priklop na električno omrežje. Toda novomeški župan ugotavlja, da lokalna skupnost nima te pristojnosti.

Vseh 72 gospodinjstev živi v domovih, zgrajenih črno, elektriko pa so si napeljali iz legalnega dela Brezja, kjer je 40 hiš. Po Muhičevih besedah prebivalci zdaj nimajo več tople vode, ogrevanja, otroci ne hodijo v šolo ... Po sredinem sestanku z Romi je občina ugotovila, da ji zakonodaja ne dovoljuje priklopa omenjenih gospodinjstev na električno omrežje. »Občina namreč ni določila, ali bo ta del naselja v prihodnosti legaliziran ali ne, zato ne moremo omogočiti začasnih priklopov. Nekaj objektov je na zemljiščih ministrstva za obrambo, nekaj pa na zasebnih,« je dejal Alojz Muhič.

Več v današnjem tiskanem Delu