Brezplačna zaščita proti klopom

Program cepljenja se bo razširil. Skoraj 2,5 milijona evrov stroškov za zdravstveno blagajno.

Objavljeno
10. maj 2017 21.29
15.8.2009 Ljubljana, Slovenija. Zdravnisko cepljenje na Infekcijski kliniki.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Ljubljana – Na današnji seji zdravstvenega sveta so potrdili predlog, da bi bilo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu brezplačno za otroke do treh let in odrasle od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti. Program bi se lahko začel izvajati že prihodnje leto.

Cepljenje proti bolezni osrednjega živčevja, ki jo povzroča virus KME, je tako drago, da si ga vsi ne morejo privoščiti. Tudi zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) predlagal, da se program cepljenja razširi še na cepljenje proti tej bolezni. Doslej je bila zaščita proti KME iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja krita le za študente in dijake, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Zdravstveni svet, oblikovan kot najvišji usklajevalni in posvetovalni organ na področju zdravstvenega varstva pri ministrstvu, je predlog NIJZ podprl. Proti KME bo na stroške zdravstvene blagajne na leto cepljenih 10.000 otrok in 15.000 odraslih od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti, porabili bodo 75.000 odmerkov cepiva na leto. Vsak Slovenec naj bi imel možnost, da se vsaj enkrat v življenju za javna sredstva cepi proti KME, je na zdravstvenem svetu poudaril imunolog Alojz Ihan.

Preprečevanje tveganja

Na leto pri nas za KME zboli 250 ljudi, večina potrebuje hospitalizacijo. Smrtnost je od 0,5- do dvoodstotna, od 30 do 50 odstotkov bolnikov pa ima dolgotrajne težave, ki zmanjšujejo kakovost življenja in lahko povzročijo invalidnost.

Predlog za širitev cepilnega programa bo uvrščen na rangirni seznam vlog za prihodnje proračunsko obdobje, ki ga bo zdravstveni svet pripravil na poziv ministrstva oziroma do konca septembra 2017. Skupna cena programa je skoraj 2,5 milijona evrov. Večino stroškov bo kril ZZZS, promocijska sredstva v višini sto tisoč evrov pa bo zagotovil NIJZ, ki bo tudi vzpostavil register cepljenja proti KME.

Na ZZZS so povedali, da pozdravljajo vse nove zdravstvene tehnologije, metode zdravljenja, zdravila in pripomočke, ki zagotavljajo večjo stroškovno učinkovitost, višjo kakovost življenja bolnikov ali so etično pomembni za družbo. Zaradi omejenih razpoložljivih finančnih sredstev in prednostnega dodatnega financiranja izbranih zdravstvenih programov za skrajševanje čakalnih dob v letu 2017 pa na ZZZS opozarjajo, da bo zaradi novega predloga treba ponovno preveriti ustreznost višine dodatnih finančnih sredstev za novi program ter zagotoviti dodatna finančna sredstva ali pa prestrukturiranje.

V Zdravstvenem domu Ljubljana še jutri poteka cepljenje proti tej zahrbtni bolezni po akcijski ceni 20 evrov za odmerek; za osnovno zaščito potrebujete tri.