Brezposelnost velika, delali ne bi

V projektu Podjetno v svet podjetništva v Zasavju zagotovljene minimalne plače za 20 brezposelnih, a interesa ni veliko.

Objavljeno
07. junij 2017 23.16
Na ljubljanskem kongresnem trgu so potekale aktivnosti v okviru Dneva za ustvarjanje kjerkoli. V Ljubljani 21.03.2013
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - Ko je država Zasavju lani vzela 340 tisočakov za projekt za brezposelne Podjetno v svet podjetništva (PVSP), je lokalna politika zagnala vik in krik. Letos bi ga lahko spet, a zaradi drugega razloga: denar zdaj je, med 1600 brezposelnimi pa nobenega zanimanja za projekt, ki dvajsetim med njimi prinaša štirimesečno zaposlitev z nagrado v višini minimalne plače.

Brezposelnim Zasavcem je socialna varnost v »naročju« zavoda za zaposlovanje očitno še zmeraj bolj po meri kot zaposlitev za določen čas, ki bi jim v štirih mesecih nanesla 3220 evrov bruto. Zasavske občine Trbovlje, Hrastnik in Radeče (THR) veljajo za eno od treh problemskih območij (poleg Maribora s širšo okolico in Pokolpja), ki jim je država zaradi kritične, več kot 17-odstotne stopnje registrirane brezposelnosti leta 2011 (Pokolpje) oz. 2013 (Maribor, Zasavje) ponudila pomoč v obliki dobrih 300 milijonov evrov vrednih programov za spodbujanje konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore.

Projekt PVSP je le eden od instrumentov za brezposelne; v Trbovljah in Hrastniku ga izvaja Regionalna razvojna agencija Zasavje (RRAZ), v Radečah pa posavska razvojna institucija, ki je letošnjo »kvoto« usposabljanja 10 udeležencev že končala. Radečani so imeli tudi lani srečnejšo roko s PVSP kot Zasavci, saj je financer, ministrstvo za gospodarstvo (MGRT), denar za radeško skupino udeležencev v proračunu našlo. Zasavsko kvoto je država domnevno zaradi notranjih, zasavskih trenj, prerazporedila v Pokolpje.

Upoštevajoč lanski izpad, bo za projekt PVSP v Zasavju v obdobju 2014-2020 na voljo 1,5 milijona evrov. Čeprav je v Trbovljah po zadnjih dostopnih podatkih brez dela skoraj vsak peti in v Hrastniku vsak sedmi (v Radečah vsak deseti), na RRAZ tik pred iztekom javnega poziva za vključitev v projekt ugotavljajo, da je odziv v PVSP precej slabši od pričakovanega, in to kljub skrajno ohlapnim pogojem, ki jih mora izpolnjevati udeleženec: poleg stalnega bivališča v Trbovljah ali Hrastniku mora biti prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Ne starost ne izobrazba nista omejitev, prav tako ni treba, da ima udeleženec že izdelano poslovno idejo; omenjene tri omejitve so veljale v preteklosti.

Razlogi za neodzivnost

Eden zagotovo tiči na MGRT, kjer so šele februarja zagotovili 115.000 evrov za zasavski PVSP. Drugi je neugoden čas za izvedbo, med 3. julijem in 3. novembrom, največji pa je že omenjeni enoletni izpad izvajanja PVSP. Direktor RRAZ Tadej Špitalar pravi, da se brezposelnim glede na letošnje novosti v projektu, ki bo potekal v Dewesoftovem Katapultu, kjer bodo lahko udeleženci od mentorjev iz prve roke spoznali tudi, kako je poslovati »od nič pa do zvezd«, letošnji dopust splača preložiti v november: »PVSP niso le štiri plače z vsemi pripadajočimi nadomestili, temveč so tudi povečane možnosti za zaposlitev, več znanj in izkušenj ter širša socialna mreža. V vsakem primeru je takšna aktivacija brezposelnih boljša kot socialni transfer od države.«

Po njegovem gre osip razumeti tudi kot priložnost za prevetritev projekta: »Na MGRT posluh je in morda nam uspe prodreti z idejo o 'poprodajni' in predselekcijski fazi oziroma o uvedbi podpornih storitev pred projektom in po izteku v sami regiji.« Upoštevaje statistiko prijav, zadnjih nekaj let več kot tričetrt udeležencev prijave odda zadnje dni. Na to računajo tudi na RRAZ. Rok se izteče v petek.