British Council zapira informacijski center v Ljubljani

V skladu s spremembo delovanja British Councila znotraj EU bodo v Ljubljani zaprli informacijski center organizacije Club.UK. Približno 2400 knjig bo organizacija podarila knjižnici Otona Župančiča.

Objavljeno
27. marec 2007 16.35
Robert Monro
Ljubljana - V skladu s spremembo delovanja British Councila znotraj EU bodo v Ljubljani zaprli informacijski center organizacije Club.UK. Približno 2400 knjig, vrednih okoli 35.000 evrov, bo organizacija podarila knjižnici Otona Župančiča, tako da bodo še vedno dostopne članom British Councila in drugim zainteresiranim bralcem, je na novinarski konferenci povedal direktor organizacije Robert Monro.

Opustili bodo tudi dvostransko sodelovanje s Slovenijo in se usmerili na multilateralno sodelovanje z več evropskimi državami.

Sodelovanje širijo preko slovenskih meja

Za območje Slovenije pri British Councilu napovedujejo tudi zmanjšan obseg delovanja na projektih z lokalnimi partnerji na področju umetnosti, znanosti, tehnologije in izobraževanja. Svoje sodelovanje želijo razširiti preko slovenskih meja.

Osredotočili se bodo na razvijanje odprtega dialoga o državljanstvu, medkulturnosti, odtujenosti, tolerantnosti in raznolikosti, spodbujanje izmenjave znanja v umetnosti in znanosti, promocijo "ekonomije znanja", Evropo pa bodo podprli pri vključevanju v globalne debate, je povedal Monro.

Omejena prisotnost v vseh evropskih državah

Razložil je še, da bo organizacija z zaprtjem informacijskih centrov omejila svojo prisotnost v vseh evropskih državah, ne samo v Sloveniji. Poleg tega imajo pri British Councilu v naslednjih dveh letih v načrtu zmanjšanje donacij v državah EU, Švici in na Norveškem ter prerazporeditev sredstev iz Evrope v razvoj programov na Bližnjem Vzhodu, v Severni Afriki in Aziji.

Kot razlog spremembe dejavnosti je Monro navedel, da je britanska kultura v evropskih državah že dovolj znana in bodo zmožnosti British Councila bolje izkoriščene drugje, v sklopu drugih projektov. Poudaril je, da glavna pisarna British Councila v Ljubljani ostaja in bo pri njih tako še naprej mogoče opravljati izpite iz angleščine. Monro je dodal, da bo izposoja knjig v informacijskem centru Club.

UK normalno potekala do 22. junija, s knjižnico Otona Župančiča pa so se dogovorili, da učbenike za izpite iz angleščine prednostno kategorizirajo tako, da bodo že od 1. septembra spet na voljo.

Do konca junija bodo v centru pripravili še nekaj dogodkov, prvega drevi, ko bodo Gerard Delanty, Kevin Robins in Ksenija H. Vidmar spregovorili o prihodnosti medkulturnega dialoga iz slovenske in evropske perspektive.

Organizacija British Council je bila ustanovljena leta 1934 in danes deluje v 109 državah po vsem svetu, podpira jo britanska vlada. V Sloveniji so pisarno odprli leta 1992.