Bruselj bo tožil Slovenijo

Evropska komisija je na Sodišču Evropskih skupnosti vložila tožbo proti Sloveniji, ker v svojo zakonodajo še nismo prenesli direktivi o varnosti v železniškem prometu ter tehnični povezljivosti.

Objavljeno
21. marec 2007 15.14
Bruselj - Evropska komisija se je danes odločila nadaljevati postopek proti Sloveniji, ker država v svojo zakonodajo še ni prenesla dveh direktiv v okviru drugega železniškega svežnja. Gre za direktivi o varnosti v železniškem prometu ter tehnični povezljivosti, ki bi ju morala v svoj pravni red prenesti do 30. aprila 2006. Komisija poudarja, da Slovenija ni predložila pripomb na obrazloženo mnenje komisije iz oktobra 2006, zato bo zadevo predložila Sodišču Evropskih skupnosti.

Drugi železniški sveženj poleg omenjenih direktiv o varnosti v železniškem prometu ter tehnični povezljivosti obsega še direktivo o odprtju trga in uredbo o ustanovitvi Evropske železniške agencije. Komisija je decembra lani Slovenijo pred Sodišče Evropskih skupnosti poslala že zaradi direktive o odprtju trga, saj je Slovenija po dveh opominih ni obvestila o prenosu direktive v domačo zakonodajo. Obvestilo je komisiji poslala februarja letos.

V Bruslju poudarjajo, da bo nacionalna zakonodaja, s katero se izvaja drugi železniški sveženj, predmet nadaljnjih preverjanj glede skladnosti z evropskimi predpisi in njihovega celotnega prenosa v domači pravni red.