Bučni ognjemeti, petarde in penine

V mnogih slovenskih mestih so prebivalci silvestrovali na prostem. Za dobro razpoloženje Slovencev so na prehod v leto 2007 poskrbeli ognjemeti, bogat estradni razvedrilni program in pijača.

Objavljeno
01. januar 2007 11.56
Ljubljana/Maribor/Kranj/Koper - V številnih slovenskih mestih so prebivalci novo leto 2007 dočakali na silvestrovanjih na prostem. Za dobro razpoloženje je poskrbel bogat razvedrilni program, ponekod pa so prehod v novo leto zaznamovali tudi ognjemeti. K dobremu obisku prireditev je svoje prispevalo tudi vreme.

Župani in estradni umetniki za najboljše v 2007

V Ljubljani so silvestrovanje pripravili na Prešernovem, Mestnem in Kongresnem trgu. Na vsakem od trgov so nastopali znani in priljubljeni glasbeni izvajalci, glasba pa je razlegala vse tja do 2. ure.

V prestolnici, kjer je obiskovalcem srečno novo leto 2007 voščil župan Zoran Jankovič, so prihod novega leta pričakali tudi v znamenju slovesa od tolarja in prihoda nove valute - evra.

Več tisočglava množica je namreč točno opolnoči, hkrati z bučnim začetkom novoletnega ognjemeta, pokanjem petard in odpiranjem steklenic s peninami, v zrak izpustila več tisoč rumenih in modrih balonov, namenjenih počastitvi uvedbe evra v Sloveniji.

Nekaj tisoč Mariborčanov se je od starega leta poslovilo na Glavnem trgu. Množično silvestrovanje se je začelo okoli 22. ure in trajalo do zgodnjih jutranjih ur. Za zabavo je med drugim poskrbela pevka Nuša Derenda. Nekaj minut pred polnočjo so Mariborčane nagovorili župan Franc Kangler ter trije podžupani. Leto 2007 se je v štajerski prestolnici začelo z ognjemetom s starega mostu. Mariborski policisti niso zabeležili večjih kršitev javnega reda in miru.

V Kopru, kjer se je po ocenah organizatorjev zbralo več kot 10.000 ljudi, so se zabavali v Taverni s skupino Šank rock in Tuljem Furlaničem. Obiskovalce je razveselil tudi ognjemet.

Osrednje silvestrovanje na prostem je na Gorenjskem potekalo v Kranju. V središču mesta se je od starega leta poslovilo več tisoč ljudi. Na Slovenskem trgu, kjer je v času prireditve veljala stroga prepoved pirotehničnih sredstev, so se udeleženci tradicionalnega silvestrovanja na prostem zabavali ob zvokih skupine Duble Truble. Prve minute novega leta, ko je izzvenel ognjemet, je občanom in občankam mestne občine Kranj ter vsem drugim, ki so silvestrsko noč preživeli na Slovenskem trgu, srečno novo leto voščil kranjski župan Damijan Perne.