Zaradi burje več izpadov električne energije

Močna burja na Primorskem v sunkih dosega do 140 kilometrov na uro. Težave v cestnem in ladijskem prometu.

Objavljeno
17. januar 2017 08.14
jer burja
Š. P., STA, Bl. M.
Š. P., STA, Bl. M.

Ljubljana, Nova Gorica - Močna burja je dopoldne na Severnem Primorskem in Notranjskem prekinjala dobavo električnega toka za približno 700 odjemalcev.

Elektro Primorska poroča o okvarah električnega omrežja in posledičnih prekinitev dobave energije na širšem delu distribucijskega območja. Napako na daljnovodu Dutovlje na odseku Avber-Ponikve, ki oskrbuje okoli 500 odjemalcev, so odpravili, prav tako napako na odcepu daljnovoda na področju Pivke, ki oskrbuje 150 odjemalcev, so sporočili iz Elektro Primorska.

Prizadeto je bilo tudi območje Trnovega na odseku trase daljnovoda Globoko-Rijavci, ki so ga nato ponovno priklopili. Beležijo še nekaj manjših posamičnih okvar na nizki napetosti, ki jih sproti odpravljajo.

»Območje okoli Planine na Ajdovskem je bilo dalj časa brez električne energije. Gre za 240 odjemalcev, ki imajo sedaj normalno oskrbo, možna pa je še kakšna kratkotrajna prekinitev zaradi zamenjave stikalne opreme,« navaja distributer.

Brez elektrike je trenutno še 50 odjemalcev v kraju Zavino v Spodnji Branici ter nekaj hiš v kraju Prevala in Grgar na odseku trase daljnovoda Globoko-Rijavci. Skupno je brez elektrike približno sto odjemalcev.

Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorska so na terenu in se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovile normalno oskrbo z električno energijo, so še sporočili iz družbe.

Največ težav na Južnem Primorskem

Močna burja, ki bo danes in v sredo lahko v sunkih dosegla hitrost tudi do 140 kilometrov na uro, je ponoči in danes največ nevšečnosti povzročila na južnem Primorskem. Od tod namreč prihaja največ poročil o podrtih drevesih. Zaradi vetra je trenutno priprto tudi koprsko pristanišče, kar pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera.

Opozorila Agencije RS za okolje, ki je napovedala, da bo burja danes in v sredo na Primorskem na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro, se uresničujejo.


Vir: Arso

Na Upravi RS za zaščito in reševanje tako od minule noči beležijo veliko število podrtih dreves, zlasti na območju obalnih občin. Veter je med drugim odtrgal tudi ploščo na strehi Osnovne šole Koper, v bližnjih Šmarjah pa je odtrgalo novoletne okraske.

Burja je svojo moč pokazala tudi na severnem Primorskem. Tako je v Batujah v občini Ajdovščina sunek vetra odkril del strehe, podobno se je zgodilo na gospodarskem objektu v Ozeljanu v občini Nova Gorica. O posameznih primerih podrtih dreves poročajo tudi iz občin Krško, Sevnica in Brežice.

Težave v prometu

Zaradi močne burje veljajo tudi določene omejitve v cestnem prometu. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti Razdrtem, zastoj tovornih vozil pa občasno nastane na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Dane proti Fernetičem.

Prav tako na več odsekih hitrih oz. regionalnih cest na Vipavskem veljajo prepovedi prometa za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. V Vipavski dolini ter med Postojno in Divačo danes vozniki lahko pričakujejo težave v prometu tako zaradi burje kot nanosov snega in zmanjšane vidljivosti.

Koprsko pristanišče priprto

Zaradi vetra, ki v sunkih dosega hitrost do 38 metrov na sekundo (137 kilometrov na uro), je priprto tudi koprsko pristanišče, so za STA pojasnili na upravi za pomorstvo. To pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera.

Tudi v samem pristanišču ladijski del praktično miruje, saj zaradi močne burje ne morejo pretovarjati z obalnimi dvigali, je za STA pojasnil vodja odnos z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik. V pristanišču je danes sicer devet ladij, nekaj jih čaka zunaj na sidru. Kot je dodal Šik, na kopenski strani delo na vlakih in kamionih sicer poteka, vendar se prilagajajo vremenskim razmeram.

Valovi lahko presežejo višino tri metre

Danes in v sredo bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro. V četrtek bo burja postopoma slabela. V noči na torek in v torek bo morje ob slovenski obali zaradi burje močno vzvalovano. Najvišji valovi lahko presežejo višino treh metrov in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale, opozarja agencija za okolje.

Po poročanju centra za obveščanje je burja podrla več dreves, v Izoli pa je veter porušil steklen pano pod električno napetostjo in telefonski drog. Na strehi Osnovne šole Koper je odtrgalo ploščo. Prav tako je burja v Dolnjem Zemonu na Ilirskobistriškem skoraj odkrila pločevinasto streho, podobne težave so imeli tudi v Stari gori in Solkanu na Goriškem.

Zaradi močnega vetra imajo težave tudi na območju Krškega, Brežic in Sevnice, kjer podrta drevesa povzročajo predvsem težave v prometu.

Na Krasu so na območju Tomaja zaradi okvare na daljnovodu ostali brez oskrbe z električno energijo. Dežurna ekipa elektro podjetja napako na daljnovodu že odpravlja.

Razmere na slovenskih cestah lahko spremljate TUKAJ.