Burja zaprla pristanišče, 
lomila drevje in odnašala strehe

Včerajšnja burja ni bila močnejša od lanske, tudi gmotna škoda je manjša. V Trstu je bilo zaradi vetra poškodovanih 90 ljudi, na Vipavskem in na Krasu je veter je povzročil električni mrk. Nevarno je bilo tudi v cestnem prometu.

Objavljeno
03. marec 2011 08.53
Katja Munih; Boris Šuligoj, Koper
Katja Munih; Boris Šuligoj, Koper
Ajdovščina, Koper – Sunki burje so na Ajdovskem včeraj dosegali hitrost okoli 180 kilometrov na uro, kot je bilo napovedano, burja pa je povzročila manj gmotne škode kot lani. Po podatkih oceanografske boje Morske biološke postaje Piran je včeraj burja najmočneje pihala med 8.30 in 8.45, ko so na njej posamezni sunki vetra dosegli hitrost 117 kilometrov na uro.

To ni rekord, saj so lani zapisali pravi rekordni sunek 160 kilometrov na uro. So pa dopoldne dosegli rekordno višino 4,2 metra valovi, kar je enako visoko kot lani 10. marca. Samo Kosmač, poveljnik civilne zaščite za severno Primorsko, je povedal, da je bilo na Ajdovskem najhuje dopoldne.

Poškodovane hiše in vozila
 
Na območju od Vipave, Ajdovščine, Nove Gorice do Kanala je podrlo 30 dreves, poškodovanih je bilo 37 vozil, 25 stanovanjskih stavb, 24 upravnih in gospodarskih objektov. Med primeri z večjo škodo je odkrita streha na poslovno-stanovanjskem objektu v Ajdovščini, strešniki in pločevina pa so poškodovali 28 v bližini parkiranih avtomobilov.

Dva človeka sta bila ranjena: nekomu je na glavo padel strešnik, poškodoval pa se je še voznik tovornjaka, ki se je okrog poldneva prevrnil na regionalni cesti blizu Ozeljana. Iz vozila, ki je onemogočilo promet na cesti proti uvozu za hitro cesto, so ga rešili gasilci.

Burja je povzročila tudi električni mrk. Od 5. ure je brez električne energije na širšem območju Vipavske doline, Krasa in obalnega območja ostalo dobrih 3300 odjemalcev. Prizadeta so bila območja med Novo Gorico in Ajdovščino, območje Bilj, Grgarja, Čepovana in Banjšic, Komna, Štanjela ter Svetega, območje med Hrpeljami in Podgradom in med Pivko in Knežakom, na Obali pa območje Malije in Rižane.

Ob 8. uri so se razmere še nekoliko poslabšale. Brez napajanja je bilo 12 odsekov daljnovodov, 115 transformatorskih postaj in 4332 odjemalcev. Prekinitve so se pojavile še na daljnovodu Hubelj–Predmeja. Do 15. ure je terenskim ekipam Elektra Primorska uspelo razmere izboljšati. Škoda bo ocenjena prihodnje dni, so dodali na Elektru Primorska.

Zaradi zaprte hitre ceste bodo predvsem ajdovski obrtniki imeli precejšnjo škodo. Kolikšna bo, je zdaj težko povedati, je pojasnil Peter Skapin, predsednik obrtno-podjetniške zbornice v Ajdovščini. »Številna proizvodna podjetja niso mogla odpremiti kamionov s proizvodi, po drugi strani pa nihče ni mogel pripeljati k nam materiala. Zato tu niso najbolj oškodovani avtoprevozniki, ob takšnih dogodkih je prizadet ves obrtniški sektor,« je opozoril Skapin.

Pristanišče odprli popoldne

Zaradi močne burje je Uprava RS za pomorstvo od torka od 19.00 do včeraj do 14.10 zaprla ves promet v koprsko tovorno pristanišče. Davorin Fantulin, pristaniški kapitan Uprave RS za pomorstvo, nam je pojasnil, da so morali zapreti promet predvsem zato, ker ladje pri privezovanju ne bi mogle dovolj varno manevrirati. Tudi če bi bile na privezih, bi se lahko zgodilo, da bi jih od tam utrgalo.

Močna burja je ovirala tudi sam pretovor in delovanje dvigal. Zaradi tega so bile ladje, namenjene v koprsko pristanišče, privezane daleč na odprtem morju. Še največ jih je varnejši privez poiskalo ob zahodni istrski obali, kjer je pred hrvaško obalo vsaj nekaj zavetja pred močno burjo. V izolski ladjedelnici so popustile krmne vezi ladje Marinos, ki že sedem let čaka na odločitev o svoji usodi. Toda nevarnost so zaznali dovolj zgodaj, da so preprečili utrganje priveznih vrvi in nesrečo.

V Trstu odtrgalo največje plavajoče dvigalo

Še večja je bila potencialna nevarnosti v tržaškem pristanišču, kjer je burja pihala (po poročanju italijanskih medijev) tudi do 170 kilometrov na uro. Sunki vetra so utrgali vezi največjega plavajočega dvigala na svetu, visokega 80 metrov, in ga odpihnile na odprto. Šele popoldne je uspelo trem vlačilcem tržaškega pristanišča privleči dvigalo nazaj v pristanišče. Iz Trsta poročajo, da je burja ranila najmanj 90 ljudi. Gre predvsem za starejše, ki jih je premočan veter pometal na tla. Nekatere so ranili leteči predmeti po zraku.

Gasilci v glavnem pospravljali

V treh slovenskih obalnih mestih je bila v torek zvečer in sredo zjutraj hoja po mestu nadvse nevarna, saj je bilo v skoraj vseh ulicah na tleh videti strešnike, omet, cvetlične lončke in druge nevarne predmete, ki so pristali s streh, balkonov in sten. Le srečnemu naključju se ljudje lahko zahvalijo, da ni pristal kak strešnik komu na glavi. Enota Gasilske brigade Koper je v zadnjih 20 urah intervenirala 30-krat, je povedal Denis Glavina, poveljnik operative.

Pospravljali so predvsem prometne table in znake ob cestah, žagali drevesa, na katerih so se lomile veje, in podobno. Prekinjene električne žice so zanetile dva gozdna požara (v Sečovljah in Črnem Kalu). Sicer pa večjih nesreč ni bilo. V Luki Koper je burja prevrnila nekaj praznih zabojnikov. Ladjarji razumejo, da gre pri zaustavitvi pretovora za višjo silo, zaradi katere nihče ne more kriviti pristanišč.

Nevarno je bilo tudi v cestnem prometu. Marsikateri voznik je menil, da bi morali omejiti promet tovornjakom tudi na drugem delu primorske avtoceste, ne le na odseku proti Vipavski dolini, saj je imel prenekateri tovornjak s ponjavo precejšnje težave tudi na osrednjem delu primorske ceste čez Kras proti morju.