Kaj je vojno poročevalstvo

Cankarjev dom vabi na okroglo mizo. Povezoval jo bo Ali Žerdin, sodelovali pa bodo novinarji številnih medijskih hiš.

Objavljeno
26. maj 2017 13.33
Šp. B.
Šp. B.

Ljubljana - V ponedeljek, 29. maja, se bo ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma odvila okrogla miza o vojnem poročevalstvu, posvečena pa bo novinarju Ivu Štandekerju in fotoreporterju Alojzu Krivogradu - Futyju.

Šestnajstega junija 1992, pred 25 leti, je v Sarajevu umrl Ivo Štandeker, novinar, ki ni bil zgolj novinar. V Sarajevu je tedaj delal kot vojni poročevalec. Ivo je bil tudi prevajalec. Bil je mentor najbolj obetavne generacije stripovskih avtorjev in ilustratorjev. Prevajal je najtežje filozofske tekste in neprevedljive Mozartove spise. Ko jih je prevedel, je postalo jasno, da je pridevnik »neprevedljiv« odvečen.

Zakaj je Ivo Štandeker postal vojni poročevalec? Zakaj je vojni fotoreporter postal Alojz Krivograd - Futy, ki je bil, kot Ivo, ubit leta 1992, nekje v okolici Foče? Če bi dejal, da je oba gnala poklicna radovednost, bi povedal premalo. Seveda ju je zanimalo, kaj se dogaja v krajih, kamor običajni ljudje ne hodijo. A oba je gnala ideja, da bi običajni ljudje morali vedeti, kaj se dogaja v krajih, kjer ljudje trpijo, umirajo.

Biti vojni poročevalec ni le poklic. Poklic traja osem ur na dan, pet dni na teden, vmes je še 22 dni dopusta. Vojno poročevalstvo je nekaj več kot poklic. Traja 24 ur na dan, sedem dni v tednu, 366 dni na leto. Je tudi poslanstvo s svojimi etičnimi kodeksi, zavezami, ki ga ločujejo od poklica. Uporaba besede poslanstvo je sicer dvorezna, saj se morda komu zdi patetična. A recimo, da se opravljanje poklica od poslanstva ločuje po tem, da je poslanstvo povezano z zavestnim tveganjem, potrebnim, da je naloga, ki si jo človek zada, uresničena.

In ko gre za vojnega poročevalca, je naloga jasna - dogodke, ki so presežno zlo, ujeti v objektiv, dokumentirati, urediti v zgodbe, namenjene javnosti. Zaradi vojnih poročevalcev izgovor »Nismo vedeli ...« ni pošten. Vstopnina na dogodek znaša 3 evre. Okroglo mizo bo povezoval Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge. Sodelovali bodo tudi novinarji številnih medijskih hiš, in sicer Ervin Hladnik Milharčič, Matic Zorman, Erik Valenčič, Jure Eržen, Matej Leskovšek in Boštjan Slatenšek.