Čas odgovornosti

Med resnejšimi analitiki ni bilo nikogar, ki bi včeraj stavil, da bo Andrej Rant izvoljen za guvernerja Banke Slovenije; karte so bile namreč razdeljene vnaprej in izid znan skorajda do glasu natančno.

Objavljeno
09. marec 2007 20.05
Darijan Košir, urednik gospodarske redakcije Dela
Med resnejšimi analitiki ni bilo nikogar, ki bi včeraj stavil, da bo Andrej Rant izvoljen za guvernerja Banke Slovenije; karte so bile namreč razdeljene vnaprej in izid znan skorajda do glasu natančno. Država je zgolj izgubila nekaj tednov s kandidaturo, vnaprej obsojeno na neuspeh; predlagatelju, torej predsedniku države Drnovšku, je bilo na prvi pogled povsem vseeno za razmerja moči v državnem zboru in za to, da bo Banka Slovenije po 1. aprilu skoraj gotovo ostala brez pravega novega vodstva.

Na načelni ravni se lahko strinjamo z izjavo neuspelega kandidata, da so poslanci z njegovo neizvolitvijo prevzeli vso odgovornost za nastale razmere. Tega so se slednji najbrž že vnaprej zavedali; prevzemanje takšne odgovornosti je namreč v politiki normalno početje – šele njeno nesprejemanje vodi v zmedo. In če sežemo še malo širše, tudi celotni vladajoči koaliciji smemo in moramo priznati pravico, da za nastale razmere prevzame vso odgovornost; navsezadnje je za to na volitvah pred poltretjim letom dobila poln mandat. V ta okvir sodi tudi odgovornost za tako imenovano postavljanje »svojih« kadrov na najbolj izpostavljene položaje v državi – v Sloveniji je bilo vse od nastanka države naprej tako.

Kar je bilo v zgodbi o vodilnih kadrih Banke Slovenije (posledično so vanjo vpletli še Novo Ljubljansko banko) nenavadno in manj odgovorno, je bilo tako imenovano javno »preiskovanje« te institucije. Kot rečeno: del politike, ki želi večji nadzor nad vrhom bančnega sektorja, sme to narediti s polno odgovornostjo in brez slabe vesti. Obvodno čudaško obračunavanje (za dosego istega cilja) prek raznih od-poslancev pa so vsej zgodbi pustila nekoliko slab priokus.

Guvernerska zgodba je znova na začetku. Formalno je zdaj spet na potezi predsednik države z novim predlogom – tokrat pa bo moral, če se ne želi do konca osmešiti, svoj predlog kolikor-toliko uskladiti z omenjeno vladajočo politiko. Menimo, da najodgovornejši v državi še premorejo toliko političnega takta, da zgodbe ne bodo znova zapletli v nerešljivo uganko. Pred časom, ko sta se predsednik in premier Janša prvič zapletla v spor večjih razsežnosti, smo predlagali, naj bo slednji modrejši in popusti – in tudi je. Tokrat se zdi, da je s potezo modrosti na vrsti starejši Janez.